Tokie komentarai pasirodė JAV gynybos sekretoriui netikėtai atvykus vizito į Kabulą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas praėjusį mėnesį paskelbė, kad derybos su Talibanu žlugo dėl talibų atakos, per kurią žuvo amerikiečių karys.

Derybos buvo pasiekusios galutinę fazę; pagal susitarimą, kuris turėjo būti sudarytas, JAV kariai po 18 metų karo būtų buvę išvesti iš Afganistano mainais į įvairias Talibano garantijas.

Tačiau daugelio afganų ir tarptautinių stebėtojų nerimą kėlė tai, kad susitarime nebuvo numatoma iškart visuotinai nutraukti ugnį. Vietoje to būtų turėjusios susidaryti sąlygos sumažinti smurtą ir vėliau surengti Talibano ir Afganistano vyriausybės derybas.

ES specialusis pasiuntinys Afganistanui Rolandas Kobia sakė, jog deryboms žlugus atsirado galimybė siekti ugnies nutraukimo, kuris savo ruožtu būtų pakankamai didelis pokytis Afganistane, kad D. Trumpas svarstytų derybų atnaujinimą.

„Dabar tinkama akimirka ir tinkama proga galbūt žengti vieną žingsnį toliau nei paprastas smurto sumažinimas ir aiškintis kelius, kaip bus... nutraukta ugnis“, – žurnalistams sakė R. Kobia.

„Mintis yra išties pažiūrėti, kaip galime stumti ugnies nutraukimo idėją, o ne atidėti ją vėlesniam laikui... Šiandien yra atsiradusi galimybė“, – pridūrė jis.

Tuo metu smurtas Afganistane siautėja toliau. Penktadienį per bombos sprogimą mečetėje Nangarharo provincijoje žuvo mažiausiai 70 žmonių.

Atidėti rinkimų rezultatai

Paklaustas, kaip ES, turinti ribotas galimybes Afganistane, galėtų daryti poveikį dėl paliaubų, R. Kobia užsiminė, kad Talibanas per kelis mėnesius „vienokia ar kitokia forma“ galėtų sugrįžti į valdžią, todėl laikytųsi paliaubų, kad galėtų normalizuoti būsimus santykius su Europos bloku.

„Ugnies nutraukimas būtų ženklas, geros valios garantija ir geras pasirengimas normalizuoti šiuos santykius“, – sakė R. Kobia.

Talibanas griežtai atmeta galimybę tuojau pat nutraukti ugnį, bet pernai kartą buvo sudėjęs ginklus trijų dienų paliauboms.

Afganistane šiuo metu nerimastingai laukiama rugsėjo 28 dieną įvykusio prezidento rinkimų pirmojo rato rezultatų, kuriuos Nepriklausoma rinkimų komisija turėjo paskelbti šeštadienį, bet neribotam laikui atidėjo dėl „techninių problemų“ .

ES delegacijos Afganistane vadovas Pierre'as Mayaudonas sakė, jog atidėjimas kelioms dienoms rezultatams galutinai patvirtinti yra pagrįstas siekiant užtikrinti, kad balsai buvo teisingai suskaičiuoti.

„Bet ne daug daugiau dienų, kurios vėl virs savaitėmis ir galbūt sudarys įspūdį, kad kažkas vyksta“, – sakė jis žurnalistams.

Netikėti amerikiečių vizitai

Tuo metu JAV gynybos sekretorius Markas Esperis sekmadienį atvyko į Kabulą iš anksto neskelbto vizito – susitikti su JAV kariais ir Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani.

„Tikiuosi... išties gerai pajusti, kas vyksta Afganistane ir, taip pat, pasikalbėti, kaip gali atrodyti tolesnis kelias“, – jį lydintiems žurnalistams sakė M. Esperis, kurio komentarus paskelbė Pentagonas.

„Manome, kad politinis susitarimas visuomet yra geriausias būdas eiti į priekį, kalbant apie kitus žingsnius Afganistane“, – pridūrė gynybos sekretorius.

Šiuo metu Afganistane yra maždaug 14 tūkst. JAV karių. Pasak M. Esperio, šis skaičius galėtų sumažėti iki maždaug 8,6 tūkst. be poveikio kovos su terorizmu operacijoms prieš tokias grupuotes kaip džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) padalinys Afganistane.

JAV Atstovų Rūmų lyderė demokratė Nancy Pelosi, kuri vadovauja D. Trumpo apkaltos tyrimui, sekmadienį taip pat atvyko iš anksto neskelbto vizito į Afganistaną – drauge su Kongreso delegacija, kurioje buvo abiejų partijų atstovų.

N. Pelosi, kuri griežtai kritikuoja D. Trumpo užsienio politiką, susitiko su A. Ghani, JAV kariais ir diplomatais.

D. Trumpui nutraukus derybas su Talibanu, deryboms vadovavęs JAV specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas neformaliai kalbėjosi su talibais Pakistane. Tai galėtų reikšti galimybę, kad Vašingtonas siekia atnaujinti diskusijas.