Nepriklausomą Taivaną Kinija laiko 1949 m., po pilietinio karo, atsiskyrusia provincija, kuri galų gale bus sujungta su žemynine Kinija, net jei Pekinas bus priverstas tai padaryti jėga.

Kinija nemažins pastangų „realizuoti visišką tėvynės suvienijimą“, Azijos šalių gynybos ministrams ir kitiems pareigūnams Pekino Siangšano forume sakė Kinijos gynybos ministras, generolas Wei Fenghe.

„Kinija yra vienintelė didelė šalis pasaulyje, kuri vis dar nėra galutinai suvienyta. To negali sustabdyti niekas, jokia jėga“, – pareiškė Wei Fenghe.

Santykiai tarp Taipėjaus ir Pekino pašlijo po 2016 m. prezidento rinkimų, kuriuose Taivano prezidente išrinkta Tsai Ing-wen. Jos partija atsisako pripažinti, kad Taivanas yra dalis „vienos Kinijos“.

Nuo tada Kinija paskatino kelias šalis nepripažinti Taivano, taip dar labiau sumažindama Taipėjaus diplomatinių sąjungininkų skaičių.

Wei Fenghe teigimu, Kinija nori skatinti taikius santykius su Taipėjumi, tačiau Pekinas esą niekada neleis „Taivano separatistams daryti beatodairiškų veiksmų, niekada nesėdėsime sudėję rankas ir nežiūrėsime, kaip išorės jėgos kišasi“.

„Įsitraukimas į separatizmą yra akligatvis“, – sakė ministras.

Wei Fenghe forume kalbėjo praėjus kelioms savaitės po milžiniško karinio parado Pekine, skirto pažymėti 70-ąsias Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo metines.

Parade parodyta naujausia šalies karinė technika – balistinės raketos, viršgarsinės bepilotės skraidyklės ir naujos kartos tankai.

Wei Fenghe taip pat pakartojo, kad Senkaku salos, taip pat žinomos Diaoju vardu, Rytų Kinijos jūroje ir ginčijamos teritorijos Pietų Kinijos jūroje yra dalis „prigimtinės“ Kinijos teritorijos, ir pridūrė: „Negalime netekti nė colio žemės, kurią mums paliko protėviai.“

Pekinas reiškia pretenzijas į didžiąją Pietų Kinijos jūros dalį, tačiau į šios jūros teritorinius vandenis pretenzijas yra pareiškusios ir Vietnamas, Filipinai, Malaizija, Brunėjus ir Taivanas. Kinija taip pat reiškia pretenzijas į Senkaku salas, kurios domina ir Japoniją.

Nepaisant bekompromisinių Kinijos teritorinių ambicijų, Wei Fenghe tikino, kad Kinijos karinės ambicijos nėra agresyvios.

„Kinijos plėtra nekelia grėsmės jokiai šaliai“, – sakė jis.