„Atominis povandeninis kreiseris K-44 „Riazan“, priklausantis Ramiojo vandenyno laivyno 25-ajam povandeninių laivų divizijai, spalio 17 dieną atliko tik vienos tarpžemyninės balistinės raketos R-29R paleidimą į Čižos poligoną (šiaurinėje Archangelsko srityje), o ne du“, – sakoma pagal minėtų šaltinių pateiktą informaciją paskelbtame laikraščio „Vedomosti“ pranešime.

„Antroji R-29R neišlėkė iš paleidimo įrenginio šachtos, todėl povandeninis laivas grįžo į savo nuolatinę bazę su nepaleista raketa“, – pridūrė dienraštis.

Laikraščio duomenimis. Rusijos tarptautinio karinio bendradarbiavimo vyriausiosios valdybos viršininko pareigas einantis Jevgenijus Iljinas per spalio 14-ąją surengtą spaudos konferenciją sakė, kad bus atlikti du bandomieji tarpžemyninių raketų paleidimai.

Vienas iš šaltinių sakė „Vedomosti“, kad raketos paleidimas galėjo sutrikti dėl povandeninio laivo sistemų, kuriomis perduodama komandos paleisti raketą signalas, gedimo.

Pasak laikraščio, incidento priežastis tirs speciali komisija, įskaitant Ramiojo vandenyno laivyno, Rusijos karinių jūrų pajėgų vyriausiojo štabo ir gynybos pramonės atstovus.

Trijų dienų strateginės štabų pratybos „Grom 2019“ prasidėjo spalio 15 dieną; per jas, be kita ko, buvo rengiami balistinių ir sparnuotųjų raketų paleidimai.

Gynybos ministerija skelbė, kad per šiuos manevrus planuota paleisti 16 raketų, įskaitant tarpžemynines balistines raketas „Jars“ ir „Sineva“.

Pratybose dalyvavo apie 12 tūkst. karių, 213 raketų leidimo įrenginių, priklausančių Rusijos strateginėms raketinėms pajėgoms, apie 105 orlaiviai, 15 povandeninių laivų ir penki povandeniniai laivai, 310 kovinės ir specialiosios technikos vienetų.

Šie mokymai vyko karinių apygardų ir Šiaurės laivyno kariniuose poligonuose, taip pat Baltijos, Barenco, Juodosios, Ochotsko ir Kaspijo jūrų jūriniuose poligonuose.