Pasak ministro, kariai ketvirtadienį areštavo Ovidio Guzmaną – vieną iš „El Chapo“ sūnų, iš dalies perėmusių Sinaloa kartelio kontrolę, kai jų tėvas buvo išduotas Jungtinėms Valstijoms, bet vėliau jį paleido, nes buvo įveikti per susirėmimą su ginkluotais Sinaloa kartelio nariais.

„Tai buvo prastai suplanuota strategija“, – sakė L. Sandovalas per spaudos konferenciją Kuljakane, kur jis ir kiti prezidento Andreso Manuelio Lopezo Obradoro saugumo kabineto nariai dalyvavo skubiame susitikime.

„Operatyvinė grupė sureagavo pernelyg gretai. [Operacija] nebuvo improvizuota, buvo atliktas planavimas, bet... arešto orderio gavimas užtrunka. Kai operacija jau prasidėjo, jie nusprendė improvizuoti ir pamėgino“ gauti orderį bei areštuoti O. Guzmaną, pareiškė ministras.

Jis pridūrė, kad „El Chapo“ sūnus nebuvo „formaliai sulaikytas“.

Gerai apsiginklavę kartelio nariai buvo apsupę namą, kur ketvirtadienį popietę buvo sulaikytas O. Guzmanas. Paskui jie pradėjo didelio masto puolimą skirtingose 750 tūkst. gyventojų turinčio miesto dalyse, o siaubo apimtiems žmonėms teko ieškoti priedangos.

A. M. Lopezas Obradoras, sulaukęs kritikos lavinos dėl šio įvykio, gynė sprendimą paleisti O. Guzmaną.

„Pritariu priimtiems sprendimams. Padėtis tapo labai sudėtinga ir daugelio gyventojų gyvybėms kilo pavojus“, – atskiroje spaudos konferencijoje kalbėjo valstybės vadovas.

„Pagauti nusikaltėlį negali būti svarbiau už žmonių gyvybes“, – pridūrė kairuolis lyderis.

„Toks sprendimas buvo priimtas siekiant apsaugoti žmones. Negalima kovoti ugnimi su ugnimi“, – kalbėjo A. M. Lopezas Obradoras.