Susišaudymai tęsėsi kelias valandas po to, kai Ovidio Guzmanas Lopezas buvo aptiktas Kuljakano mieste įprasto patruliavimo metu.

Vienas Meksikos televizijos kanalas parodė, kaip galingais ginklais apsiginklavę vyrai šaudo į policininkus. Gatvėje taip pat matyti gulintys lavonai, degančios barikados ir padrikai pastatyti automobiliai.

Teisėsaugos institucijų teigimu, Guzmanas vėliau buvo paleistas, siekiant išvengti tolesnio smurto.

Meksikos krašto apsaugos ministras Alfonso Durazo sakė, kad nacionalinės gvardijos sukarintosios policijos patrulis buvo stipriai apšaudytas iš namo, kuriame buvo apsistojęs Guzmanas, todėl pareigūnai buvo priversti atsitraukti.

Guzmanas buvo suimtas, tačiau vėliau paleistas, siekiant „išvengti daugiau smurto, išsaugoti mūsų personalo gyvybes ir atstatyti ramybę mieste“, – kalbėjo A. Durazo.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras teigė, kad surengs už saugumą atsakingų pareigūnų susirinkimą incidentui aptarti.

Obradoras buvo išrinktas prezidentu prižadėjęs imtis griežtų priemonių prieš Meksikos narkotikų kartelius ir kovai su jais pasitelkė naujas pajėgas – nacionalinę gvardiją.

Pareigūnų teigimu, vadovaujant „El Chapo“ „Sinaloa“ kartelis buvo didžiausias narkotikų tiekėjas į Jungtines Amerikos Valstijas.

Kadangi „El Chapo“ savo dienas leidžia kalėjime, kalbama, kad karteliui iš dalies vadovauja jo sūnus O. Guzmanas, kuris JAV kaltinamas narkotikų kontrabanda.

Kas nutiko Kuljakane?

Valstijos vadovai sakė, kad pareigūnai viename name atliko įprastą patikrinimą ir viduje rado O. Guzmaną. Kartelio nariai surengė didelį išpuolį prieš pareigūnus, bandydami išvaduoti „El Chapo“ sūnų.

Į trečiąją dešimtį įžengęs O. Guzmanas, manoma, vaidina svarbų vaidmenį „Sinaloa“ kartelio veikloje po to, kai buvo suimtas jo tėvas.

Tarp Meksikos pareigūnų ir „Sinaloa“ kartelio kilo mūšis

Meksikos žiniasklaida nurodo, jog O. Guzmanas ieškomas JAV teisėsaugos institucijų dėl prekybos narkotikais.

Susišaudymas bandant išvaduoti „El Chapo“ sūnų prasidėjo netoli prokuroro biuro ir paskui išplito į keletą kitų miesto rajonų.

Oficialių pranešimų apie žuvusiuosius nėra, tačiau atsirado nuotraukų, kuriose užfiksuoti neva gatvėse gulintys lavonai.

Sinaloa valstijos valdžios institucijos pranešė naujienų agentūrai „Reuters“, kad keli policijos pareigūnai buvo sužeisti, tačiau nei tikslaus skaičiaus, nei jų būklės nenurodė.

Kai dėl susišaudymo miestas buvo praktiškai paralyžiuotas, iš Aguaruto kalėjimo pabėgo nenustatytas kalinių skaičius.

Valstijos valdžia sakė „dedanti pastangas, kad Kuljakano mieste būtų sugrąžinta ramybė ir tvarka, suardyta įvykusių kelių pavojingų incidentų“, praneša naujienų agentūra AFP.

Tarp Meksikos pareigūnų ir „Sinaloa“ kartelio kilo mūšis

Valdžios pareigūnai prašė gyventojus „likti ramius, neiti į gatves ir įdėmiai sekti oficialią informaciją apie padėtį mieste“.

„Apgultas miestas“

Kuljakano komercinis rajonas priminė mūšio lauką: liepsnojantys automobiliai, gausios kariškių pajėgos. Prasidėjus susišaudymams tarp kartelio narių, kurie atvažiavo pikapais su pritaisytais kulkosvaidžiais, ir policininkų bei kareivių, mieste kilo panika. Tvyrant chaosui, iš vieno miesto kalėjimo sugebėjo pasprukti keletas kalinių.

2009 m. „El Chapo“ „Forbes“ turtingiausių pasaulio žmonių sąraše užėmė 701-ą vietą. Tuomet jo turto vertė siekė maždaug 1 mlrd. JAV dolerių (apie 900 mln. eurų). 2015 m. jis pabėgo iš kalėjimo specialiai iškastu tuneliu, tačiau vėliau vėl buvo suimtas. 2017 m. narkobaronas buvo išduotas JAV.