Penki suaugę broliai ir seserys, kurių amžius turėtų būti nuo 18 iki 25 metų, ir paliegęs vyresnio amžiaus vyriškis, kaip teigia jaunuoliai, jų tėvas, sulaukė medikų pagalbos, kai policija aptiko juos ūkyje netoli Renevorldo kaimo šalies šiaurės rytuose esančioje Drentės provincijoje.

Neaišku, ar šeima, kaip pranešė Nyderlandų žiniasklaida, „laukė pasaulio pabaigos“. Pastarieji vieno iš jaunuolių įrašai socialiniuose tinkluose leidžia spręsti, kad sodyboje jie galėjo būti laikomi prieš savo valią.

„Name mažoje erdvėje aptikome šešis žmones. Patalpa galėjo būti rakinama, tačiau tai – ne rūsys. Neaišku, ar žmonės ten buvo savo noru. Šioje vietoje jie galėjo būti devynerius metus. Jie sakosi esantys šeima: tėvas ir penki vaikai“, – skelbiama policijos pranešime.

Pranešime teigiama, kad nė vienas iš šešių žmonių nebuvo registruotas vietos institucijose. Panašu, kad jų motina mirė dar prieš šeimai atsikeliant į sodybą, sakė vietos meras Rogeris de Grootas, pridūręs, kad jam „niekuomet neteko matyti nieko panašaus“.

Pareigūnai nepatvirtino vietos žiniasklaidos pranešimų, kad šeima laukė pasaulio pabaigos. „Mes suprantame, kad visiems kyla daugybė klausimų. Jų kyla ir mums. Mes išsamiai ir kruopščiai ištirsime šį atvejį“, – pranešime pridūrė policija.

58-erių vyriškis, kuris nuomojosi sodybą, bet, kaip teigiama, nėra vaikų tėvas, buvo suimtas, patvirtino policija, tačiau jo tapatybės neatskleidė. Nyderlandų žiniasklaida jį įvardina kaip Josephą B., daugiausia įvairiais atsitiktiniais ar taisymo darbais užsiėmusį vyriškį, turėjusį nedideles dirbtuves pramoninės paskirties patalpose netoliese esančiame Mepelio mieste.

Austrijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad su šia byla susijęs Austrijos pilietis iš Vienos, tačiau teigė, kad šis susisiekti su pareigūnais nepanoro. Pasak ministerijos, vyriškio suėmimo pagrindo ji nežino.

Vienas kaimynas dienraščiui „De Telegraaf“ sakė, kad vyriškis, kurį kasdien matydavo vairuojantį seną „Volvo“ automobilį, buvo „labai aršus“.

„Tereikėdavo prisiartinti prie sodybos, ir jis siųsdavo šalin. Jis viską stebėjo pro žiūronus“, – sakė jis.

Pasak Nyderlandų žiniasklaidos, vyriausias iš visų vaikų, 25-erių vyriškis, įvardijamas tik kaip Janas, turi „Facebook“ paskyrą, kurioje šį birželį pirmą kartą per devynerius metus pradėjo skelbti įrašus.

„Pradėjau dirbti „Creconat“, – vyriškio įrašą citavo „De Telegraaf“.

Su kita Mepelyje esančia bendrove susijusioje ir austrui priklausančioje kompanijoje pirmadienį policija atliko reidą, praneša leidinys. Pasak dienraščio „Algemeen Dagblad“, jaunuolis „LinkedIn“ taip pat rašė, kad jo tėvai iki motinos mirties 2004-aisiais valdė sėkmingai veikiantį verslą.

Atokiai gyvenanti grupė buvo aptikta, kai Janas apsilankė vietiniame bare „Cafe de Kastelein“. Prieš 11 dienų jis čia užsuko pirmą kartą ir „užsisakė bei vienas išgėrė penkis bokalus alaus“, vietiniam transliuotojui „RTV Drenthe“ pasakojo baro savininkas Chrisas Westerbeekas.

Kai vyriškis praėjusį sekmadienį čia ir vėl užėjo, jis „atrodė sumišęs“, sakė Ch. Westerbeekas.

„Jis atrodė netvarkingai, ilgi jo plaukai buvo susivėlę. Ėmėme kalbėtis. Jis teigė, kad pabėgo ir jam būtina skubi pagalba. Jis taip pat pasakojo niekada nelankęs mokyklos. Tuomet mes iškvietėme policiją“, – prisiminė baro savininkas.

Pasak „RTV Drenthe“, policija už svetainės spintos aptiko paslėptus laiptus, vedančius į šeimos slėptuvę. Kaip teigė transliuotojas, tėvas yra ligotas – prieš kelerius metus jis patyrė insultą.

Nyderlandų žiniasklaida pranešė, kad šeima su išoriniu pasauliu palaikė menkus ryšius arba apskritai nebendravo. Jie gyveno daugiausia patys save aprūpindami: augino daržoves, laikė ožką ir žąsų.

Sodybos savininkai Klaasas Rooze ir Alida ten Oever sakė, kad nuomininkas visada laiku mokėjo nuomą, o naujienos juos pribloškė.

„Visiškai nieko apie tai nežinojome. Daugelį metų nuomojome namą vienam žmogui, o dabar sužinojome, kad ten kažkas gyveno su vaikais. Neįsivaizduojame, kas jie galėtų būti“, – sakė A. ten Oever.

„Nieko nežinome apie šią šeimą, aš nenumaniau, kad jie apskritai egzistuoja. Tik vakar sužinojome, kas ten nutiko, ir tada išgirdome, kad kažkoks vyriškis nuomojosi tą vietą“, – sakė Renevorldo gyventojas Reinderis Smitas.

„Ne, mes irgi nebendravome. Jis buvo išties atsiskyręs, sugrįždavo namo ir užrakindavo tvoros vartus. Jis atsidarydavo pirmuosius vartus, tada juos užrakindavo ir tik tuomet atidarydavo kitus vartus. Tad niekaip nebūtume galėję užeiti vidun ir užmegzti kontakto“, – apie namą besinuomojusį vyriškį sakė kaimynė Roelie van Dijk.

„Bandėme pabendrauti, mano vyras dar praėjusią savaitę mėgino užkalbinti vyriškį automobilyje, bet jis pasakė tik „taip, ne“ ir nuvažiavo. Jis pravažiavo pro vartus ir vėl juos užrakino“, – prisiminė R. van Dijk.