Nepriklausomi stebėtojai nėra patvirtinę, kad per operaciją prieš kurdus Šiaurės rytų Sirijoje Turkija ir jos sąjungininkai Sirijoje būtų naudoję panašius ginklus.

Kurdų administracijos teigimu, Turkija uždraustus ginklus panaudojo todėl, kad nesitikėjo tokio stipraus kurdų pasipriešinimo al Aino mieste.

„Turkija puolimui prieš Ras al Ainą naudoja visus įmanomus ginklus“, – teigiama kurdų pareiškime.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas iki šiol nepaisė tarptautinio spaudimo nutraukti operaciją, kurios metu jau žuvo dešimtys civilių, 300 000 žmonių buvo priversti bėgti.

„Žlugus R. T. Erdogano planui, jis vėl ima naudoti visame pasaulyje uždraustus ginklus, tokius kaip fosforas ir napalmas“, skelbė kurdų atstovai.

Sirijoje platų šaltinių tinklą turinčios stebėsenos organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) atstovai negalėjo patvirtinti, ar konflikto metu yra naudojamas napalmas arba baltasis fosforas. Tačiau SOHR vadovas Ramis Abdelis Rahmanis teigė, kad per pastarąsias dienas padaugėjo nudeginimų, dauguma sužeistųjų atgabenti iš Ras al Aino apylinkių.

Kurdų pareigūnai socialiniuose tinkluose paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti vaikai su nudegimais, o vienas Hasakos provincijos gydytojas teigia, kad šie nudegimai įrodo uždraustų ginklų naudojimą.

Napalmas ir panašios cheminės medžiagos yra jungiamojo gelio ir lakiosios naflos mišiniai, kurie naudojami padegamosioms bomboms gaminti. Napalmas liūdnai pagarsėjo po to, kai JAV pajėgos jį plačiai naudojo Vietnamo karo metu.

Baltasis fosforas gali būti naudojamas dūmų uždangai sukurti arba karo laukui pažymėti, tačiau medžiaga taip pat gali būti pasitelkta kaip mirtinas padegamasis ginklas.

Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) atstovas paragino tarptautinę bendruomenę į regioną pasiųsti ekspertų.

„Raginame tarptautinę bendruomenę siųsti komandas, kad šios ištirtų per išpuolius padarytas žaizdas, – socialiniuose tinkluose rašė Mustefa Bali. – Šiaurės rytų Sirijos medicinos centruose trūksta ekspertų“.