Tačiau susitarimą dar turi oficialiai patvirtinti Bendrijos lyderiai ir ratifikuoti ES bei Jungtinės Karalystės parlamentai.

Paskelbus apie susitarimą, Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP), kuri po 2017 metų rinkimų padėjo britų valdantiesiems konservatoriams suformuoti daugumą parlamente, pakartojo nepalaikysiantys B. Johnsono pasiekto susitarimo. Netrukus ir leiboristai paskelbė apie savo nepritarimą.

B. Johnsonas tvireryje paskelbė, kad pavyko pasiekti naują susitarimą su Europos Sąjunga dėl šalies išstojimo sąlygų.

„Turime naują puikų susitarimą, padėsiantį perimti kontrolę į savo rankas – dabar parlamentas turi šeštadienį išspręsti „Brexit“ klausimą, kad galėtume grįžti prie kitų prioritetų, tokių kaip gyvenimo kokybės gerinimas, sveikatos apsauga, kova su nusikalstamumu ir aplinkos apsauga“, – rašė jis.


Premjeras paragino JK įstatymų leidėjus pritarti susitarimui per parlamento posėdį šeštadienį.

Europos Komisijos pirmininkas J. C. Junckeris savo ruožtu patvirtino, kad Briuselis ir Londonas pasiekė susitarimą dėl JK išstojimo sąlygų, kuris bus pateiktas ES lyderiams.

„Kai yra noro, atsiranda ir susitarimas – mums pavyko! Tai teisingas ir subalansuotas Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės susitarimas, tai mūsų įsipareigojimo rasti sprendimą rezultatas. Tikiuosi, kad #EUCO jam pritars“, – tviteryje rašė J. C. Junckeris.


Europos Vadovų Taryba turi susirinkti vėliau ketvirtadienį.

Proveržis įvyko vos kelios valandos po to, kai B. Johnsono vyriausybės sąjungininkai – Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) – pareiškė negalintys paremti ministro pirmininko „Brexit“ susitarimo projekto dėl jame esančių nuostatų Airijos sienos klausimu.

B. Johnsonui reikia visos įmanomos paramos, kad prastumtų susitarimą itin susiskaldžiusiame britų parlamente.

Tuo metu „Sky News“ praneša, kad Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) vis dar nepritaria B. Johnsono ir ES susitarimui, kurios sąlygos dar nepaviešintos.


DUP kiek anksčiau ketvirtadienį paskelbė negalinti paremti Boriso Johnsono „Brexit“ plano, taip suduodama skaudų smūgį Jungtinės Karalystės ministrui pirmininkui likus kelioms valandoms iki lemiamo Europos Sąjungos viršūnių susitikimo.

„Esamoje situacijoje negalime paremti to, kas siūloma muitų ir [Šiaurės Airijos asamblėjos bei vyriausybės] sutikimo klausimais, be to, trūksta aiškumo“ dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM), sakoma DUP pareiškime socialiniame tinkle „Twitter“.

„Toliau dirbsime su vyriausybe bandydami pasiekti protingą susitarimą, kuris būtų priimtinas Šiaurės Airijai ir apsaugotų ekonominį bei konstitucinį Jungtinės Karalystės vientisumą“, – sakoma pareiškime.

DUP po 2017 metų rinkimų padėjo britų valdantiesiems konservatoriams suformuoti daugumą parlamente.

Tuo metu leiboristų lyderis Jeremy Corbynas sako, kad pasiektas „Brexit“ susitarimas yra dar blogesnis nei tas, dėl kurio buvo sutarusi buvusi premjerė Theresa May.

„Kiek mes žinome, panašu, kad ministras pirmininkas sutarė dėl dar blogesnio susitarimo, nei tas, kurį buvo pasiekusi Theresa May, ir kurį mes atmetėme. Tokie pasiūlymai kelia pavojų mūsų teisėms ir apsaugoms: gali kilti grėsmė maisto saugai, suprastės aplinkos apsaugos standartai, nukentės dirbančiųjų teisės, sveikatos apsauga gali atitekti privačioms korporacijoms. Toks parsidavimui prilygstantis susitarimas tikrai nesuvienys šalies, jam nevalia pritarti. Geriausias būdas išspręsti „Brexit“ klausimą – leisti žmonėms lemiamame balsavime išsakyti savo nuomonę“, – teigė politikas.

Susitarimas tarp JK ir ES pasiektas prieš pat ES viršūnių susitikimo Briuselyje pradžią. Naujojo susitarimo detalės kol kas nežinomos.

Prieš paskelbdami tviterio žinutes, J. C. Junckeris ir B. Johnsonas kalbėjosi telefonu. Tai pranešė Europos Komisijos atstovė.

Kad artėjama prie susitarimo, ėmė aiškėti jau per derybas trečiadienio vakarą.

Prieš tai Vokietijos kanclerė Angela Merkel dar kalbėjo santūriai. „Tikslas dar nepasiektas“, - sakė ji. Tačiau per pokalbius dėl tvarkingo britų išstojimo iš ES praėjusiomis dienomis esą būta pažangos.

B. Johnsonas nori išvesti šalį iš ES spalio 31-ąją. Jis ne kartą grasino Bendrijai netvarkingu „Brexitu“. Tokiu atveju ekspertai prognozavo chaosą ekonomikoje ir kitose gyvenimo srityse.

Pirmosios detalės apie susitarimą

CNN skelbia, kad pasirodė pirmoji informacija apie Jungtinės Karalystės išstojimo susitarimą. Derybininkai galiausiai susitarė, kad Šiaurės Airija liks JK muitinės veiklos zonoje, tačiau Airijos ir Šiaurės Airijos pasienyje muitinės nebus.

Tai didelė Boriso Johnsono pergalė. Michelis Barnier prisipažino, jog derybos dėl sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos kartkartėmis buvo „intensyvios“ ir „nelengvos“.

Vadovaujantis įmantriu dviejų krypčių planu, Europos Sąjungos reglamentai bus taikomi visoms Šiaurės Airijos prekėms, vadinasi, pasienyje jų tikrinti nereikės.

Tai svarbus pasiektas tikslas, nes Šiaurės Airijoje ilgai trukusių religinio pobūdžio konfliktų metu Airijos respublikonų armijos nacionalistai ne kartą vykdė išpuolius prieš pasienio postus ir muitinės pastatus.

Po 1998 m. Didžiojo penktadienio susitarimo pasienio infrastruktūra buvo išardyta.

„Nuo pat pirmos derybų dienos mums rūpėjo Airijos ir Šiaurės Airijos gyventojų gerovė, – pareiškė M. Barnier. – Mums rūpėjo taika.“

Dublinas: „Brexit“ susitarimas – „didelis žingsnis pirmyn“

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney sveikino ketvirtadienį Londono ir Briuselio pasiektą naują susitarimą dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos sąlygų.

Anot Airijos diplomatijos vadovo, šis susitarimas yra „didelis žingsnis pirmyn“ ir „gina esminius Airijos interesus“.

Priminęs, kad susitarimą dar turės ratifikuoti JK ir ES parlamentai, S. Coveney Airijos parlamento žemuosiuose rūmuose sakė, kad tai yra „labai reikšmingas pasiekimas,.. kurį verta palaikyti“.

Šiaurės Airijos demokratai junionistai sako negalintys palaikyti „Brexit“ susitarimo

Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) ketvirtadienį pareiškė negalinti palaikyti Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono ir Briuselio parengto „Brexit“ susitarimo projekto, kuriam dar turės pritarti britų parlamentas.

„Demokratinė junionistų partija negalės palaikyti šių pasiūlymų parlamente“, – rašoma DUP išplatintame pareiškime.

Ši politinė jėga JK parlamente turi dešimt įstatymų leidėjų ir rėmė B. Johnsono mažumos vyriausybę.

DUP pareiškime priduriama, kad ketvirtadienį pasiektas susitarimas gali sužlugdyti Didžiojo penktadienio sutartį.

1998-ųjų Didžiojo penktadienio taikos susitarimas užbaigė tris dešimtmečius vykusį kruviną konfliktą tarp Šiaurės Airijos katalikų ir protestantų bendruomenių, nusinešusį daugiau nei 3 500 gyvybių.

JK parlamentas šeštadienį svarstys „Brexit“ susitarimą

Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai ketvirtadienį nedidele persvara nubalsavo už pasiūlymą šeštadienį surengti posėdį, per kurį bus svarstomas naujas vyriausybės „Brexit“ susitarimas.

Tai bus pirmas šeštadieninis JK parlamento posėdis per pastaruosius 37 metus.

Bendruomenių Rūmai pasiūlymui sušaukti posėdį šeštadienį pritarė 287 balsais prieš 275.

Tuo metu premjeras Borisas Johnsonas paragino parlamentarus pritarti „Brexit“ susitarimui, kurį Londonui pavyko suderinti su Briuseliu, nors nemažai įstatymų leidėjų jį kritikavo.

„Dabar labai tikiuosi, kad mano kolegos parlamentarai Vestminsteryje susivienys, kad įgyvendintume „Brexit“ ir priimtume šį nuostabų susitarimą“, – sakė JK premjeras Briuselyje, stovėdamas šalia Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio.

J.-C. Junckeris: „Brexit“ atidėti nebereikės

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ketvirtadienį pareiškė, kad susitarimas, pasiektas su Jungtinės Karalystės premjeru Borisu Johnsonu, reiškia, jog nebereikės atidėti „Brexit“.

EK vadovas sakė esantis „laimingas dėl to susitarimo, bet nuliūdęs dėl „Brexit“.

Tiek J.-C. Junckeris, tiek B. Johnsonas sakė, kad ketvirtadienį pasiektas Londono ir Briuselio susitarimas reiškia, jog JK nebeteks prašyti naujo „Brexit“ termino. Dabartinė JK išstojimo iš Europos Sąjungos data yra spalio 31-oji.

EK pirmininkas pabrėžė, kad „nebereikia jokio“ pratęsimo.

Pasak ES pareigūnų, dabar JK parlamentas turės patvirtinti pasiektą „Brexit“ susitarimą.

L. Varadkaras: naujasis „Brexit“ susitarimas „naudingas Airijai ir Šiaurės Airijai“

Airijos premjeras Leo Varadkaras ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos suderinta naujoji „Brexit“ sutartis bus naudinga visai Airijos salai.

„Ji gera tiek Airijai, tiek Šiaurės Airijai“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“, pristačius susitarimo projektą per Belgijos sostinėje vykstantį ES viršūnių susitikimą.

Svaras – penkių mėnesių aukštumose

Didžiajai Britanijai ir Europos Sąjungai (ES) ketvirtadienį paskelbus apie pasiektą bendrais bruožais suformuluotą susitarimą dėl „Brexit“, svaro kursas pakilo į aukščiausią per penkis mėnesius lygį.

Didžiosios Britanijos valiutos kursas JAV dolerio atžvilgiu šoktelėjo daugiau kaip 1 proc. iki 1,2990 JAV dolerio. Tuo tarpu euras atpigo iki 85,76 penso.

Likus kelioms valandoms iki ES 28 valstybių lyderių susitikimo, JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas paskelbė, jog su Europos Sąjunga pavyko pasiekti naują susitarimą dėl šalies išstojimo sąlygų.