Nors Baltieji rūmai ir D. Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani atsisakė perduoti dokumentus apie Ukrainos reikalą, kurių pareikalavo Kongresas, Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas Adamas Schiffas sakė, jog penki liudytojai parėmė įtarimus dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais, galinčius pagrįsti oficialius kaltinimus.

Pasak A. Schiffo, liudytojai pateikė informacijos, rodančios, kad D. Trumpo liepos 25-osios telefoninis pokalbis su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, kurio metu JAV prezidentas galimai susiejo karinę pagalbą Ukrainai su kompromituojančia medžiaga apie J. Bideną iš Kijevo, buvo planuojamas iš anksto, o po jo pastangos buvo dedamos toliau.

„Padarėme įspūdingą pažangą atsakydami į kai kuriuos klausimus dėl to liepos mėnesio skambučio,... kurio metu Jungtinių Valstijų prezidentas siekė priversti pažeidžiamą sąjungininkę atlikti tai, ką geriausiai galima apibūdinti kaip dirbtinį tyrimą dėl jo oponento“, – žurnalistams sakė A. Schiffas.

„Sužinojome, kad tas skambutis nebuvo pavienis dalykas. Prieš tą skambutį buvo atlikta nemažai parengiamojo darbo. Po to skambučio buvo atlikta daug tolesnio darbo“, – pridūrė jis.

Spaudimas Ukrainai

A. Schiffas kalbėjo kitą dieną po to, kai buvusi Baltųjų rūmų patarėja Rusijos klausimais Fiona Hill, kaip pranešama, liudydama už uždarų durų Kongreso tyrėjams pasakė, kad keli aukšto rango padėjėjai pranešė vienam Baltųjų rūmų teisininkui apie D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbį kaip apie galimą JAV prezidento nusikaltimą.

Pasak F. Hill, jos pačios bosas, tuometinis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas, D. Trumpo, R. Giuliani ir Baltųjų rūmų administracijos vadovo Micko Mulvaney spaudimą V. Zelenskiui palygino su narkotikų sandėriu.

„Aš nedalyvauju jokiame narkotikų sandėryje, kurį kepa Rudy ir Mulvaney“, – sakęs J. Boltonas, kurį liudydama citavo F. Hill, pranešė laikraštis „The New York Times“.

Pasak F. Hill, J. Boltonas taip pat perspėjo, kad R. Giuliani, kurio atžvilgiu, kaip pranešama, vykdomas federalinis tyrimas dėl Ukrainos reikalo, yra „visus susprogdinsianti rankinė granata“.

„Raganų medžioklė“

D. Trumpas antradienį vėl plūdo tyrimą, Atstovų Rūmų demokratams apklausiant vieną Valstybės departamento pareigūną ir rengiantis šią savaitę apklausti dar tris diplomatus.

„Demokratai per Raganų medžioklės svarstymus neleidžia jokio skaidrumo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Demokratai siekia įrodyti, jog D. Trumpas pažeisdamas JAV rinkimų įstatymus siekė užsienio pagalbos, kad padidintų savo galimybes kitais metais būti perrinktas.

D. Trumpas pripažino, kad prašė V. Zelenskio padėti tirti J. Bideno veiklą, bet sakė, kad to buvo siekiama dėl įtarimų korupcija, o ne dėl politinių priežasčių.

Baltieji rūmai antradienį reiškė abejones dėl tyrimo teisėtumo ir atsisakė perduoti dokumentus, susijusius su Ukrainos reikalu.

R. Giuliani taip pat nepaisė Atstovų Rūmų iškvietimo ir pavadino tyrimą „neteisėtu ir nekonstituciniu," nors gali būti apkaltintas Kongreso negerbimu.

„Kliūtys tyrimui“

A. Schiffas apkaltino Baltuosius rūmus darant kliūtis tyrimui ir sakė, kad tai gali būti pridėta prie apkaltos kaltinimų.

„Argumentai [apkaltinti] trukdymu Kongresui kaupiasi toliau“, – sakė jis.

Pasak A. Schiffo, tyrimą atliekantys komitetai toliau rinks įrodymus privačiais parodymais su priesaika, bet yra pasirengę paskelbti liudijimus, kai visi jie bus baigti.

Procese dalyvaujantys demokratai užsiminė, kad apkaltos kaltinimai gali būti parengti iki metų pabaigos.

Atstovų Rūmų narys demokratas Ericas Swalwellas televizijai CNN sakė, kad F. Hill liudijimas parėmė argumentus dėl D. Trumpo nušalinimo.

„Visos rodyklės toliau rodo ta pačia kryptimi“, – sakė jis.

„Jau turime motyvą, turime nusikaltimą, turime prisipažinimą ir turime įrodymų“, – radijui „Wisconsin Public Radio“ sakė demokratas Markas Pocanas.