Netikėtas Jungtinių Valstijų pasitraukimas iš aštuonerių metų Sirijos karo bei Sirijos kariuomenės grįžimas į kurdų kontroliuojamus šiaurės rytus – bene didžiausios Sirijos prezidento Basharo al Assado ir jo sąjungininkų Rusijos ir Irano pergalės.

Buvę Vašingtono sąjungininkai kurdai su Damasku sutarė dėl pagalbos priešinantis Turkijos atakoms, susitarimas numato ir tai, kad Sirijos pajėgos gali patekti į pasienio teritoriją Manbidžo mieste.

JAV personalas padėjo Rusijos pajėgoms skubiai pereiti seniau nesaugiomis laikytas teritorijas. Iš esmės tai perdavimas“, – pirmadienį apie JAV pasitraukimą iš Manbidžo miesto sakė vienas neįvardytas Pentagono pareigūnas.

Šiuo metu kontaktinėje Sirijos ir Turkijos pajėgas skiriančioje linijoje Sirijos šiaurinėje dalyje patruliuoja Rusijos karinė policija, antradienį skelbė Rusijos naujienų agentūra RIA, remdamasi šalies gynybos ministerija.

Sirijos valstybinės pajėgos Manbidžo kontrolės klausimu suvienijo jėgas su Rusija, Rusijos kariai Manbidžo regione koordinuoja veiksmus su Turkijos kariuomene, ministerijos atstovus cituoja „Interfax“.

JAV vadovaujama koalicija Sirijoje antradienį patvirtino, kad išvedė visus savo karius iš Manbidžo miesto, kurį dabar kontroliuoja režimo pajėgos.

„Koalicijos pajėgos vykdo savanorišką pasitraukimą iš šiaurės rytų Sirijos. Manbidže mūsų nebėra“, – pranešė koalicijos atstovas.

Teritorijoje anksčiau patruliavo bendros Jungtinių Valstijų ir Turkijos pajėgos, remdamosi susitarimu, kuriuo siekiama įtikinti Turkiją nerengti invazijos.

Turkija siekia neutralizuoti kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG) kovotojus – tai pagrindinis Vašingtono kurdų vadovaujamo sąjungininko Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) elementas. SDF visada buvo pagrindinės Jungtinių Valstijų bendražygės kovojant su džihadistų „kalifatu“, įsteigtu „Islamo valstybės“.

Rusija apie galimą Sirijos ir Turkijos pajėgų susidūrimą: neleisime

Rusija antradienį pranešė, kad Sirijos vyriausybės pajėgos perėmė Manbidžo miesto kontrolę, Damaskui įvedus savo pajėgas į šalies šiaurinę dalį, kad atremtų Turkijos puolimą.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pirmadienį informavo, kad vyriausybės pajėgos įžengė į Manbidžą. Šį miestą kontroliavo su Sirijos kurdais susijusi karinė taryba.

„Sirijos vyriausybės armija visiškai kontroliuoja Manbidžo miestą ir aplinkines gyvenvietes“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Sirijos pajėgos buvo dislokuotos rajone pagal susitarimą, numatantį režimo pajėgų įvedimą į kelis kurdų kontroliuojamus šiaurinius Sirijos rajonus, siekiant apsaugoti regioną nuo Ankaros pajėgų puolimo.

2015 metais į Sirijos konfliktą įsitraukusi Rusija yra viena pagrindinių prezidento Basharo al Assado sąjungininkių.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad Rusijos pajėgos toliau patruliuoja pasienio rajonuose palei „kontaktinę liniją“ tarp Sirijos ir Turkijos pajėgų.

„Bendradarbiavimas organizuojamas kartu su Turkija“, – sakoma pranešime.

Rusija antradienį taip pat sakė, kad „neleis“ Turkijos ir Sirijos pajėgų susirėmimų, Ankarai tęsiant savo karinę operaciją prieš kurdų pajėgas Sirijoje.

„Tai tiesiog būtų nepriimtina, – Rusijos naujienų agentūroms sakė Maskvos specialusis pasiuntinys Sirijai Aleksandras Lavrentjevas. – Todėl, žinoma, mes to neleisime.“

„Šiuo metu vyksta derybos“, – nurodė jis.