ES ryžtingai nusiteikusi palaikyti Ukrainą, jos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, [tęsti] savo politiką nepripažinti neteisėtos Krymo ir Sevastopolio aneksijos“, – kalbėjo diplomatijos vadovė per spaudos konferenciją Briuselyje.

„Dar svarbiau, kad mes ryžtingai esame nusiteikę visiškai palaikyti Ukrainos reformų programą“, – kalbėjo ji.

F. Mogherini pabrėžė, kad pastaraisiais metais ES skyrė Ukrainai 15 mlrd. eurų ir sudarė su šia šalimi „daug žadančių susitarimų“.

Pasak jos, svarbiausios Ukrainos užduotys yra įvykdyti teismų reformą, kovoti su korupcija ir oligarchiškomis struktūromis bei reformuoti energetikos sektorių.

F. Mogherini taip pat pasveikino spalio 1-ąją Minske įvykusį Trišalės kontaktinės grupės susitikimą ir išreiškė viltį, kad „vadinamoji Steinmeierio formulė“ gali tapti žingsniu „link kažkokios pažangos visoms šalims įgyvendinant Minsko susitarimus“.

ES diplomatijos vadovė taip pat patvirtino, kad Briuselis palaiko „Normandijos formato“, Trišalės kontaktinės grupės ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) darbą.

Per diskusijas nemažai Europos Parlamento narių išreiškė solidarumą su Ukraina, pasisakė už tolesnę ES paramą jai. Vis dėlto kai kurie įstatymų leidėjai skeptiškai įvertino „Steinmeierio formulę“, iš kurios, jų teigimu, Rusija gaus vienašališkos naudos.

Vokietijos prezidento Franko-Walterio Steinmeierio vardu pavadinta „Steinmeierio formulė“ numato, kad iki galimų vietos rinkimų Donecke ir Luhanske šioms sritims būtų laikinai taikomas ypatingasis statusas.

Tuo atveju, jei po rinkimų ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras galutinėje ataskaitoje patvirtintų, kad balsavimas vyko laikantis demokratijos principų, jo rezultatai įgautų nuolatinę teisinę galią.