Turkų pajėgos ir jų sąjungininkai šeštadienį toliau stūmėsi pirmyn teritorijoje palei centrinę Turkijos ir Sirijos sienos dalį, kurią kontroliuoja kurdai, bet didžiąją gyventojų dalį sudaro arabai.

Šioje zonoje esantys Ras al Aino ir Tel Abjado miestai intensyviai bombarduojami, iš jų jau pabėgo dešimtys tūkstančių civilių.

„Turkijos pajėgos ir sąjungininkų sukilėlių grupuotės puola Ras al Ainą“, – pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Pasak jos, Ankaros pajėgos, dengiamos artilerijos ugnies ir oro antskrydžių, judėjo Ras al Aino link trimis frontais.

Prie fronto artėjant turkų sąjungininkams, daugiausia – arabams, su raketų leidimo įrenginiais, netoli Ras al Aino buvęs naujienų agentūros AFP korespondentas girdėjo smarkų susišaudymą.

Priešindamosi Turkijos puolimui žymiai prasčiau ginkluotos kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) patyrė didelių nuostolių.

SOHR duomenimis, vien praėjusią naktį per susirėmimus žuvo mažiausiai 20, o iš viso nuo Turkijos puolimo pradžios – 74 SDF kovotojai.

Intensyvus susišaudymas pareikalavo civilių aukų abejose sienos pusėse. Sirijoje, SOHR duomenimis, iki šiol žuvo 20, o Turkijoje, remiantis turkų pranešimais, – 17 civilių.

Pasak vieno SDF karininko Ras al Aine, jo kovotojai išstūmė turkų pajėgas iš miesto, tačiau susirėmimai tęsėsi.

Kurdų kovotojai praranda pozicijas kaimiškose vietovėse.

Anot SOHR, turkų pajėgos jau užėmė 23 kaimų, 11 iš jų – vien praėjusią naktį. dauguma šių kaimų yra netoli Tel Abjado.

Sirijos demokratinės pajėgos buvo svarbios amerikiečių sąjungininkės kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje. Per JAV vadovaujamą kampaniją SDF prarado apie 11 tūkst. savo kovotojų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), vis labiau kritikuojamas – netgi savo paties Respublikonų partijos narių – dėl to, kad esą apleido ištikimus JAV sąjungininkus, sugriežtino politiką Ankaros atžvilgiu ir pagrasino sankcijomis, jei jos operacija nueis per toli.

Tačiau Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pareiškė nenutrauksiąs puolimo, o Pentagonas nepranešė pasiekęs kokios nors pažangos, siekdamas įtikinti Ankarą sustabdyti operaciją.