M. Yovanovitch liudijo Kongresui, nors D. Trumpas buvo uždraudęs jai tai daryti. Įstatymų leidėjams, nagrinėjantiems prezidento ryšius su Ukraina, diplomatė sakė, kad prieš ją buvo vykdoma „suderinta kampanija“, pagrįsta „nepagrįstais ir klaidingais tvirtinimais, [pareikštais] žmonių, turinčių aiškiai abejotinų motyvų“.

Diplomatė buvo atšaukta iš Kijevo, kai D. Trumpo asmeninis teisininkas Rudy Giuliani (Radis Džulianis), neužimantis jokių oficialių pareigų JAV vyriausybėje, ėmėsi spausti Ukrainos pareigūnus atlikti tyrimą dėl pagrindo neturinčių kaltinimų korupcija, nukreiptų prieš demokratą Joe Bideną (Džo Baideną) ir jo sūnų Hunterį (Hanterį), dirbusį vienos ukrainiečių dujų įmonės valdyboje.

Penktadienį M. Yovanovitch ilgiau kaip devynias valandas praleido uždarame posėdyje, Atstovų Rūmų demokratams atliekant apkaltos tyrimą.

Po šio posėdžio diplomatė į klausimus neatsakinėjo, bet naujienų agentūra AP gavo jos iš anksto parengtus komentarus.

Demokratas Atstovų Rūmų narys Seanas Patrickas Maloney (Šonas Patrikas Malounis) sakė, kad M. Yovanovitch retkarčiais turėdavo išeiti iš kabineto, kuriame vyko posėdis, kad sutramdytų emocijas, užplūsdavusias jai „prisimenant, kaip ji buvo numesta sudraskyti vilkams“ Ukrainoje.

„Man aišku, kad ji buvo atleista, nes buvo rakštis tiems, kas siekė pasinaudoti Ukrainos vyriausybe dėl savos politinės ir finansinės naudos – ir tarp jų yra prezidentas Trumpas“, – pareiškė S. P. Maloney.

Įstatymų leidėjai po šio posėdžio nesutiko atskleisti konfidencialaus liudijimo detalių. Tačiau jie užsiminė, kad M. Yovanovitch suteikė informacijos, galinčios padėti apkaltos tyrimui.

Posėdyje dalyvavę respublikonai kritikavo demokratus ir teigė, kad prezidento teisininkams turėjo būti suteikta galimybė dalyvauti apklausose ir apklausti liudytojus.

„Šis procesas yra juoko vertas, o jo padariniai bus milžiniški“, – teigė kongresmenas Lee Zeldinas (Li Zeldinas).

Respublikonas Jimas Jordanas (Džimas Džordanas) savo ruožtu gynė sprendimą atšaukti M. Yovanovitch iš Ukrainos – pasak jo, prezidentas turi teisę skirti ambasadorius savo nuožiūra.

Buvusi ambasadorė pasakojo buvusi atleista, kai pareikalavo, kad R. Giuliani prašymai Ukrainos pareigūnams atlikti tyrimus dėl Bidenų būtų perduoti oficialiais kanalais, sakė vienas anonimu pageidavęs likti buvęs diplomatas, kalbėjęsis su M. Yovanovitch.

D. Trumpas, liepos 25-ąją kalbėdamasis telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, pareiškė, kad M. Yovanovitch yra „blogos naujienos“, sakoma Baltųjų rūmų pateiktoje pokalbio santraukoje.

Nei R. Giuliani, nei D. Trumpas nėra pareiškę M. Yovanovitch viešų priekaištų.

Penktadienį atsiųstame pareiškime diplomatė nurodė, kad pavasarį jai buvo netikėtai liepta palikti Ukrainą „artimiausiu lėktuvu“. Iš ambasadorės pareigų M. Yovanovitch pasitraukė gegužę, o vėliau buvo informuota, kad prezidentas prarado pasitikėjimą ja ir kad Valstybės departamento darbuotojai daug mėnesių spaudė ją atleisti.

Tyrimui vadovaujantys demokratai sakė penktadienį ryte pateikę administracinį nurodymą M. Yovanovitch atvykti į posėdį, kai išvakarėse sužinojo, jog Valstybės departamentas nurodė jai šioje apklausoje nedalyvauti. D. Trumpas yra uždraudęs visiems vyriausybės pareigūnams bendradarbiauti su apkaltos tyrimu, o M. Yovanovitch tebėra Valstybės departamento darbuotoja.

Jos liudijimas, pateiktas prieš D. Trumpo valią, nebus paskutinis, nes Kongreso komitetai ruošiasi surengti virtinę posėdžių, tirdami prezidento pastangas įtikinti kitas šalis imtis tyrimų, galinčių pagelbėti jo 2020 metų perrinkimo kampanijai. Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) sakė norinti, kad komitetai dirbtu „sparčiai“, spręsdami, ar turi būti surengtas oficialus balsavimas dėl apkaltos proceso.

Naujausios visuomenės apklausos rodo, kad D. Trumpo apkaltos ir galimo pašalinimo iš pareigų šalininkų yra daugmaž tiek pat, kaip ir priešininkų.