„Nyderlandai nusprendė sustabdyti visus karinių prekių eksporto į Turkiją licencijų prašymus, laukiame tolesnės veiksmų eigos“, – teigiama URM pranešime.

Šio žingsnio Nyderlandai ėmėsi po užsienio prekybos ir bendradarbiavimo plėtros ministrės Sigrid Kaag pranešimo parlamente ketvirtadienį, kad visi karinių prekių eksporto į Turkiją licencijų prašymai bus atmesti, „nebent bus pateikti aiškūs įrodymai, kad prekės nėra naudojamos Sirijos šiaurės rytuose“.

Tarptautinės koalicijos prieš „Islamo valstybę“ (IS) nariai ir Turkijos partneriai NATO, Nyderlandai taip pat paragino ES valstybes nares „elgtis santūriai ir atidžiai sekti ginkluotės eksporto į Turkiją kriterijus“.

Amsterdame įsikūrusios tyrimų organizacijos „Stop Wapenhandel“ duomenimis, Nyderlandai sudaro 8 proc. visos Europos ginkluotės eksporto į Turkiją.

Nyderlandai Turkijai parduoda daugiausia tankų ir šarvuočių dalis, taip pat naikintuvų ir karinių sraigtaparnių dalis bei technologijas, 2017 m. paskelbtoje ataskaitoje teigė „Stop Wapenhandel“.

Nyderlandyų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas trečiadienį iškvietė Turkijos ambasadorių Nyderlanduose ir išreiškė protestą dėl mirtinos Turkijos atakos prieš kurdų pajėgas, kuriai žalią šviesą iš esmės uždegė Donaldo Trumpo sprendimas patraukti JAV karius nuo Turkijos ir Sirijos pasienio.

Tai jau trečia tokia Turkijos karinė operacija nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 m. Turkijos veiksmus pasmerkė tarptautinė bendruomenė. Daugelis Turkijos ataką prieš kurdus vadina tiesiog sąjungininkų kovoje su IS išdavyste.