Abyi Ahmedas svariai prisidėjo siekiant taikos Etiopijos ir Eritrėjos konflikte, trukusiame du dešimtmečius. A. Ahmedo politinės ir ekonominės reformos taip pat svariai prisidėjo transformuojant šalį, tapęs premjeru A. Ahmedas išlaisvino iki tol šalyje kalintus politinius kalinius ir atvėrė politinę sistemą permainoms. Vien pernai išlaisvinta per 7600 politinių kalinių. Taip pat atšaukti drakoniški „antiteroristiniai“ įstatymai, kurie kaip priedanga dažnai naudoti politinių oponentų persekiojimui.

Po 1998–2000 metų karo tarp šių šalių beveik 20 metų prie sienos truko karinė aklavietė, bet pernai buvo pasirašytas taikos susitarimas.

Prieš laureato paskelbimą buvo intensyviai spėliojama, kas gaus šių metų premiją, kuriai buvo nominuoti 223 asmenys ir 78 organizacijos. Lažybininkai pergalę prognozavo švedų paauglei, klimato aktyvistei Gretai Thunberg.

Ekonomikoje A. Ahmedas ėmėsi liberalizacijos ir provatizavo iki tol išskirtinai valstybės valdytus sektorius telekomunikacijos, aviacijos, elektros gamybos ir logistikos sektoriuose.

Etiopijos premjero pareigas A. Ahmedas eina nuo 2018 balandžio 2 dienos. Prieš pradėdamas politinę akrjerą A. Ahmedas buvo kariuomenės žvalgybos karininkas.

Praėjusiais metais šios premijos laureatais buvo paskelbti jazidų aktyvistė Nadia Murad ir Kongo chirurgas Denisas Mukwege, apdovanoti už kovą su lytine prievarta viso pasaulio konfliktų zonose.

Šiais metais į Nobelio taikos premiją pretendavo 223 asmenys ir 78 organizacijos, bet pagal susiklosčiusią tradiciją kandidatų sąrašas laikomas paslaptyje. Tai ketvirtas didžiausias pretendentų skaičius nuo 1901 metų.

Nuo 1901 iki 2018-ųjų Nobelio taikos premija buvo įteikta 99 kartus 133 laureatams – 106 asmenims ir 27 organizacijoms. Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas tris kartus buvo apdovanotas Nobelio taikos premija – 1917, 1944 ir 1963 metais.

Šiųmetinis Nobelio premijų sezonas prasidėjo pirmadienį, kai buvo paskirta medicinos premija. Ji atiteko ląstelių reakciją į deguonį tyrinėjantiems mokslininkams britui Peteriui J. Ratcliffe'ui ir amerikiečiams Williamui G. Kaelinui bei Greggui L. Semenzai.

Antradienį buvo paskelbti fizikos premijos laureatai. Jais tapo trys Visatos evoliuciją tyrinėjantys mokslininkai: JAV ir kanadiečių fizikas Phillipas Jamesas Edwinas Peeblesas, šveicarų astrofizikas Michelis Mayoras ir šveicarų astronomas Didier Queloz.

Trečiadienį Nobelio chemijos premija buvo paskirta amerikiečiui Johnui Goodenoughui, anglui M. Stanley Whittinghamui ir japonui Akirai Yoshino „už ličio jonų baterijų sukūrimą“.

Ketvirtadienį buvo įteiktos dvi Nobelio literatūros premijos. 2018-ųjų premija atiteko lenkų rašytojai Olgai Tokarczuk, o šių metų - austrų rašytojui Peteriui Handke. Buvo paskelbti dvejų metų laureatai, nes praėjusių metų premijos paskyrimas pirmą kartą per 70 metų buvo atidėtas kilus priekabiavimo skandalui.

Pirmadienį, spalio 14-ąją, paaiškės paskutinis, ekonomikos premijos laureatas.