Nacionalinė Irano tanklaivių įmonė NITC nurodė, kad maždaug 100 km nuo Saudo Arabijos krantų esančio laivo „Sabiti“ korpusui pakenkė du atskiri sprogimai.

Valstybinė įmonė nurodė, kad sprogimus „tikriausiai sukėlė raketiniai smūgiai“. Pranešime taip pat sakoma, kad į Raudonąją jūrą išsiliejo naftos.

„Visi laivo įgulos nariai saugūs, laivas taip pat stabilus“, – nurodė NITC ir pridūrė, kad laive esantys žmonės bando atitaisyti padarytą žalą.

NITC sakė, kad, priešingai pranešimams, „gaisro laive nėra, laivas visiškai stabilus“.

Kai driokstelėjo sprogimas, tanklaivis, pasak agentūros, buvo už 60 jūrmylių nuo Saudo Arabijos Džidos uostamiesčio.

Ekspertai laive aiškinasi sprogimo priežastį, tačiau mano, kad tai teroristinis išpuolis. Tanklaivis priklauso nacionalinei Irano naftos bendrovei, skelbia ISNA naujienų agentūra. Sprogimas padarė didelės žalos, į Raudonąją jūrą išsiliejo nafta.

Pasklidus žiniai apie šį incidentą, naftos kainos pašoko daugiau kaip 2 proc., nes vėl kilo nuogąstavimų, jog gali sutrikti „juodojo aukso“ tiekimas iš Persijos įlankos regiono, kuriame padėtis jau yra įtempta.

„Brent“ rūšies naftos kaina pakilo 2,3 proc. iki 60,46 JAV dolerio už barelį, o WTI rūšies naftos kaina – 2,1 proc. iki 54,69 JAV dolerio už barelį.

Kiek vėliau abiejų rūšių nafta šiek tiek atpigo, tačiau investuotojai neslepia nerimo, nes sprogimai įvyko praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai buvo bepilotėmis skraidyklėmis atakuota Saudo Arabijos naftos infrastruktūra. Dėl tų išpuolių bendra „juodojo aukso“ gavyba pasaulyje buvo trumpam sumažėjusi 5 proc. ir tai išprovokavo rekordinį naftos kainų šuolį.

Naujasis incidentas taip pat atgaivina nuogąstavimus dėl naftos tiekimo pasaulyje saugumo, nes, Rijadui ir Jungtinėms Valstijoms dėl praėjusį mėnesį įvykdytų išpuolių kaltinant Iraną, įtampa Persijos įlankoje jau yra didelė.

„Sprogimai rodo galimą geopolitinę riziką. Tai ir vėl nustebino rinką ir paskatino [naftos] kainų kilimą“, – agentūrai „Bloomberg“ pareiškė „HI Investment & Futures“ analitikas Willas Yunas.

„Tačiau nežinia, ar kainos ir toliau kils, nes investuotojų dėmesys yra sutelktas į [JAV ir Kinijos] derybas dėl prekybos ir, jeigu susitarimas šiose derybose nebus pasiektas, naftos kainos šiandien pasiektuose lygiuose ilgai neužsibus“, – pridūrė jis.