Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas apie atakos pradžią paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“. Netrukus po to iš lėktuvų ir artilerijos pabūklų buvo apšaudytos kurdų pozicijos visame pasienyje. Tūkstančiai civilių turėjo skubiai bėgti.

Pranešama, kad Sirijos šiaurės rytuose jau žuvo mažiausiai 16 žmonių, tark kurių septyni civiliai gyventojai, ketvirtadienį pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija ir aktyvistai.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė apie aštuonias civilių aukas.

Jos duomenimis, du krikščionys asirai žuvo Kamišli mieste, gyvenvietėje šalia Tal Abjado miesto žuvo sutuoktinių pora ir jų vaikas bei dar vienas vyras, kaime į vakarus nuo Kamišli – vienas nepilnametis, dar vienas žmogus - Ras al Aine.

Tuo tarpu aktyvistų organizacija „Rojava Information Center“ (RIC) skelbia, kad žuvo septyni žmonės.

SOHR informavo, kad susirėmimuose su turkų pajėgomis taip pat žuvo mažiausiai septyni kovotojai iš kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių jėgų (SDF). RIC pranešė apie tris žuvusius kovotojus.

Delfi trumpai
Šiaurės rytiniame Sirijos pasienio regione Turkija surengė antskrydžių.
Šis Turkijos žingsnis sulaukė kritikos iš Vakarų šalių.
Kurdų pajėgos pranešė apie mažiausiai du žuvusius civilius.
SOHR pranešė, kad aviacijos ir artilerijos bombardavimų surengta ir Tal Abjado pasienio regione.
Ankara jau ilgai planavo imtis karinių veiksmų prieš šiaurės Sirijoje veikiančias kurdų pajėgas.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas tvirtino, kad jo šalis neapleidžia kurdų, kurie buvo itin svarbūs jų sąjungininkai kovoje su IS.
Sprendimas išvesti JAV karius iš Turkijos ir Sirijos pasienio, apie kurį D. Trumpas paskelbė savaitgalį, buvo laikomas žalios šviesos uždegimu Ankaros operacijai.

Po bombardavimo kampanijos vėlai vakare prasidėjo sausumos operacija, pranešė Turkijos gynybos ministerija, tačiau kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF) trečiadienį paskelbė atrėmusios Turkijos sausumos puolimą prie Sirijos šiaurinės sienos, netrukus po to, kai Ankara paskelbė, kad pradėjo savo operacijos prieš kurdų pajėgas sausumos fazę.

„SDF kovotojai atrėmė Turkijos pajėgų sausumos ataką“ Tal Abjado regione, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė SDF atstovas Mustefa Bali.

Sirijos karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad per pirmąsias turkų puolimo valandas žuvo 16 kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių jėgų (SDF) narių.

SOHR ir SDF pranešė apie intensyvius susirėmimus netoli Tel Abjado miesto. Vėliau SDF paskelbė atrėmusios Turkijos sausumos puolimą Tel Abjado regione.

Turkijos gynybos ministerija tviteryje nurodė, kad kol kas smogta 181 kurdų „teroristinės grupės“ taikiniui.


Vienos iš proturkiškų Sirijos kovotojų grupių atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad sausumos puolimas prasidėjo Tel Abjade, o Turkijos žiniasklaida pranešė, kad specialiosios pajėgos ir šarvuotos mašinos sieną kirto keliose vietose.

Šiaurės rytiniame Sirijos pasienio regione Turkija trečiadienį surengė antskrydžių, trečiadienį pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija, Ankarai kiek anksčiau pranešus apie operacijos prieš kurdų kovotojus pradžią.

Pasak reporterio, virš pasienyje esančio Ras al Aino pakilo baltų dūmų debesis ir skriejo kariniai lėktuvai, o dešimtys civilių mėgino pabėgti.

Operacija „Taikos šaltinis“

JAV karių atitraukimas sugriovė Vašingtono aljansą su kurdų pajėgomis, kurios vadovavo penkerius metus trukusiems sausumos mūšiams su IS Sirijoje.

D. Trumpas trečiadienį perspėjo, kad jei Turkijos operacija nebus vykdoma „kaip įmanoma humaniškiau“, jis „sunaikins“ Turkijos ekonomiką.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas paragino Turkiją elgtis santūriai per operaciją prieš kurdų pajėgas Sirijoje ir perspėjo, kad neturi būti sukeltas pavojus kovai su IS.

SDF paragino tarptautinę bendriją nustatyti neskraidymo zoną.

R. T. Erdoganas, kuris puolimą pavadino „Operacija „Taikos šaltinis“, sakė, kad jis yra būtinas norint sutramdyti SDF, susijusias su kurdų sukilėliais Turkijos teritorijoje.

Turkijos prezidentas taip pat nori „saugios zonos“ palei sieną Sirijos pusėje, į kurią Turkija galėtų atgal nusiųsti kai kuriuos iš 3,6 mln. pabėgėlių, priimtų per aštuonerius metus trunkantį Sirijos pilietinį karą.

„Visuotinė mobilizacija“

Gresiant puolimui kurdų pareigūnai paskelbė visuotinę mobilizaciją ir paragino visus civilius „vykti į pasienį su Turkija... priešintis [puolimui] šiuo delikačiu istoriniu momentu“.

Kurdų administracija sakė, kad laikys savo sąjungininką Vašingtoną ir visą tarptautinę bendriją atsakingais už bet kokią „humanitarinę katastrofą“ jos kontroliuojamoje teritorijoje.

Ras al Aine kurdų vadovaujamos saugumo pajėgos įrengė patikrinimo postų ir kaupė padangas, kurias buvo rengiamasi deginti, kad blogėtų matomumas turkų aviacijos pilotams, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Ras al Ainas yra tarp vietovių, iš kurių pirmadienį atsitraukė JAV kariai.

„Mes nepaliksime šios žemės“, – sakė 32 metų Ras al Aino gyventojas Kawsas Seemas (Kavsas Simas).

Tikėtasi, kad Ras al Ainas ir Tel Abjadas bus pirmieji puolimo taikiniai. Kurdų pajėgos abiejuose šiuose rajonuose iškasė apkasų ir tunelių, uždengė gatves metalinėmis priedangomis, kurios turi blokuoti turkų dronų kameras.

Tačiau lygios ir atviros vietovės yra palankesnės daug pranašesnei turkų kariuomenei, o ne kurdams, kurie neturi oro pajėgų ir pakankamai įrangos.

Didžiulis nepritarimas

Kurdų vadovaujamos SDF sako, kad per kelerius metus, kai vykdė operacijas prieš IS, neteko 11 tūkst. kovotojų.

D. Trumpą, kuris kitais metais per rinkimus sieks antros kadencijos, užgriuvo kritikos lavina, taip pat ir iš artimų šalininkų Vašingtone. Teigiama, kad prezidentas paliko JAV sąjungininkus likimo valiai.

Įtakingas respublikonų senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas) sakė, kad JAV administracija „begėdiškai apleido“ kurdus, ir perspėjo, kad „vadovaus pastangoms Kongrese priversti Erdoganą sumokėti didelę kainą“.

Susirūpinimą reiškė ir pasaulio valstybės, tarp jų Prancūzija ir Didžioji Britanija, kurios yra svarbiausios JAV partnerės koalicijoje prieš IS, taip pat – Rusija, kuri dabar dar labiau įsitvirtina kaip pagrindinė užsienio veikėja Sirijoje.

Nuo 2015 metų Rusija yra pagrindinė karinė Sirijos vyriausybės rėmėja.

Damaskas pasinaudodamas D. Trumpo politikos pasikeitimu bandė įtikinti kurdus sutikti su centrinės vyriausybės kontrolės atkūrimu.

Regiono galybė Saudo Arabija taip pat pasmerkė Turkijos puolimą ir sakė, kad jis turės „neigiamų atgarsių regiono saugumui ir stabilumui“. Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) pasmerkė Turkijos „skandalingą kišimąsi į arabų reikalus“.

Kurdai yra perspėję, kad turkų puolimas nubrauks karines pergales kovoje su IS ir sudarys sąlygas išlikusiems šios grupuotės lyderiams išlįsti iš slėptuvių.

IS prisiėmė atsakomybę už trečiadienio naktį įvykdytą dviejų mirtininkų ataką savo buvusiame bastione Rakoje Sirijos šiaurėje. Tai dar vienas įrodymas, kad „miegančios“ džihadistų kuopelės vis dar kelia grėsmę.

JAV perėmė iš Sirijos kurdų du svarbius džihadistus

JAV perėmė iš Sirijos kurdų du svarbius jų laikytus džihadistus, kuriuos išgabeno iš šalies, trečiadienį pranešė vienas gynybos pareigūnas.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad šie džihadistai yra liūdnai pagarsėję britų kovotojai, praminti „bitlais“.

Turkijos pradėtas puolimas prieš Sirijos kurdų pajėgas, kurios padėjo JAV kovoti su „Islamo valstybe“ (IS), privertė nuogąstauti, kad kurdų sučiupti ir laikomi kovotojai gali pabėgti ir atkurti grupuotę.

„Galiu patvirtinti, kad parėmėme iš (kurdų vadovaujamų) SDF (Sirijos demokratinių jėgų) du labai vertingus ISIS (IS) individus“, – sakė JAV gynybos pareigūnas, nesutikęs skelbti savo pavardės.

„Jie išgabenti iš Sirijos ir yra saugioje vietoje. Juos laiko kariškiai pagal karo teisę“, – pridūrė jis.

JAV žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad šie du džihadistai priklausė itin smurtingai keturių britų kuopelei, kuri per IS galios piką Sirijoje ir Irake grobė ir kankino užsieniečius, tarp jų žurnalistus.

Vienas šios kuopelės narys buvo nukautas per smūgį iš drono , o ketvirtas dėl kaltinimų terorizmu kalinamas Turkijoje.

„Ypatingai blogi“

Minima kuopelė yra kaltinama maždaug 20 įkaitų pagrobimu ir nužudymu nukertant galvas. Tarp šių aukų yra amerikiečių žurnalistas Jamesas Foley, tokiu būdu nužudytas 2012 metais.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau sakė, jog Vašingtonas imasi veiksmų, kad per Turkijos puolimą negalėtų pabėgti ypač pavojingi IS kovotojai.

„Išgabename kai kuriuos iš pavojingiausių ISIS kovotojų ir vežame juos į kitas vietas, kur saugu, – Baltuosiuose rūmuose sakė D. Trumpas. – Paėmėme tam tikrą skaičių ISIS kovotojų, kurie yra ypatingai blogi, ir norėjome užtikrinti, kad nieko jiems nenutiktų kalbant apie ištrūkimą.“

Šiuo žingsniu sprendžiamas vienas iš didžiausią susirūpinimą keliančių klausimų, D. Trumpui uždegus žalią šviesą Turkijos puolimui Sirijoje, kurios kurdus, ilgamečius amerikiečių partnerius mūšio laukuose, Vašingtono sąjungininkė Ankara laiko teroristine grėsme.

SDF laiko maždaug 10 tūkst. sučiuptų IS kovotojų, tarp jų – maždaug 2 tūkst. užsieniečių, kurių daugelis yra iš Europos šalių, atsisakiusių juos priimti atgal.

D. Trumpas sakė, kad kurdai vis dar saugo daug IS kovotojų, bet pridūrė, kad dabar už juos bus atsakinga Turkija.

„Jei kurdai nesaugos, saugos Turkija. Jie ne mažiau nei mes nenori, kad šie žmonės ištrūktų“, – sakė jis.


JAV senatoriai siūlo griežtas sankcijas Turkijai, jei ši nesitrauks iš Sirijos

Dvipartinė JAV senatorių grupė paskelbė sutarę dėl griežtų sankcijų NATO sąjungininkei Turkijai, jei šios šalies karinės pajėgos nesitrauks iš kaimyninės Sirijos.

Respublikonas senatorius Lindsey Grahamas ir demokratas Chrisas Van Hollenas pateikė įstatymo projektą, kuriuo būtų įšaldomas visas Turkijos politinių lyderių turtas Jungtinėse Valstijose – įskaitant prezidento Recepo Tayyipo Erdogano, viceprezidento Fuato Oktay'aus ir gynybos ministro Hulusi Akaro.

Taip pat būtų įvedamos sankcijos subjektams, kurie bendradarbiauja su Turkijos kariuomene ar naftos bei dujų bendrovėmis, aprūpinančiomis šalies karines pajėgas.

L. Grahamas ir keli kiti JAV parlamentarai ne juokais supyko dėl staigaus prezidento Donaldo Trumpo įvykdyto JAV karių patraukimo iš pozicijų Sirijos šiaurėje, tokį žingsnį vadindami kurdų pajėgų išdavyste ir žalios šviesos uždegimu ilgai planuotai Turkijos karinei operacijai. Kurdai ilgus metus padėjo JAV kovoje su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais.

„Nors administracija ir atsisako veikti Turkijos atžvilgiu, aš tikiuosi didelio palaikymo iš abiejų partijų“, – tviteryje rašė L. Grahamas.
Turkijos karinė operacija Sirijoje

Pagal įstatymo projektą, sankcijos įsigaliotų vos prezidentui D. Trumpui pasirašius atitinkamą įstatymą. Jos galiotų tol, kol Vyriausybė neužtikrintų Kongreso, kad Turkija nebeveikia viena, ir kol Ankara nepatrauktų savo pajėgų iš teritorijų, okupuotų nuo karinės operacijos pradžios trečiadienį.

„Šios sankcijos iškart turės didelių pasekmių R. T. Erdoganui ir jo kariuomenei“, – tviteryje tikino C. Van Hollenas.

Šiuo metu nevyksta Kongreso sesija, todėl mažai tikėtina, kad iki kitos savaitės bus imtasi kokių nors priemonių. Atstovų Rūmų ir Senato sesija prasideda kitą antradienį.

D. Trumpas pernai įvedė sankcijas Turkijai, dėl kurių šalies valiuta – lira – patyrė didžiulį nuosmukį. Tai įvyko dėl to, kad Turkija suėmė amerikiečių pastorių Andrew Brunsoną.

Operacija „Taikos šaltinis“

Turkų lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau trečiadienį paskelbė, kad Turkijos operacija prieš kurdų kovotojus šiaurės Sirijoje prasidėjo.

„Turkų ginkluotosios pajėgos ir Sirijos nacionalinė armija (Ankaros remiamos sukilėlių grupuotės) pradėjo operaciją „Taikos šaltinis“ šiaurės Sirijoje“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Šis Turkijos žingsnis sulaukė kritikos iš Vakarų šalių, kurios drauge su kurdų vadovaujamomis Sirijos demokratinėmis jėgomis (SDF) kovojo su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Tuo metu JAV remiamų kurdų pajėgų šiaurės Sirijoje atstovas pareiškė,
kad turkų kariniai lėktuvai ėmė taikytis į „civilių rajonus“.
Turkijos karinė operacija Sirijoje

SDF atstovas Mustafa Bali sako, kad antskrydžiai sukėlė „didžiulę paniką regiono žmonių gretose“.

Kurdų pajėgos pranešė apie mažiausiai du žuvusius civilius.

Rajone buvo matomi SDF kovotojai, ginkluoti raketų leidimo įrenginiais, o kurdų pareigūnai ragino civilius gintis prieš puolimą.

SOHR pranešė, kad aviacijos ir artilerijos bombardavimų surengta ir Tal Abjado pasienio regione.

SDF paragino tarptautinę bendruomenę nustatyti virš regiono
neskraidymo zoną, kad būtų apsisaugota nuo „gresiančios humanitarinės
krizės“.

Pasak R. T. Erdogano, puolimas vykdomas prieš Sirijos šiaurėje veikiančius kurdų ir IS kovotojus.

„Mūsų misija yra užkirsti kelią teroro koridoriaus kūrimui palei mūsų pietinę sieną, taip pat užtikrinti taiką rajone“, – teigė R. T. Erdoganas.

Ankara jau ilgai planavo imtis karinių veiksmų prieš šiaurės Sirijoje veikiančias kurdų pajėgas. Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Ankara laiko uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984-ųjų tęsiančios kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose, teroristine atšaka.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tvirtino, kad jo šalis neapleidžia kurdų, kurie buvo itin svarbūs jų sąjungininkai kovoje su IS.

Sprendimas išvesti JAV karius iš Turkijos ir Sirijos pasienio, apie kurį D. Trumpas paskelbė savaitgalį, buvo laikomas žalios šviesos uždegimu Ankaros operacijai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per pokalbį telefonu su R. T. Erdoganu ragino Turkijos lyderį „atidžiai pagalvoti“ prieš pradedant bet kokią karinę operaciją.

Tačiau Ankara tvirtina, kad turi pažaboti kurdų vadovaujamų SDF valdžią dėl jų ryšių su kurdų kovotojais Turkijoje.

Ankara taip pat nori įkurti „saugiąją zoną“ pasienio Sirijos pusėje, kur būtų galima parsiųsti apie 3,6 mln. pabėgėlių, kurie per aštuonerius metus trunkantį karą pasitraukė į Turkiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)