A. Navalno įkurtas „Kovos su korupcija fondas“ (FBK), dažnai skelbiantis tyrimus dėl valstybės pareigūnų korupcijos, dabar bus atidžiau stebimas ir oficialiuose dokumentuose turės prisistatyti kaip „užsienio agentas“.

Atitinkamas įstatymas dėl organizacijų registravimo „užsienio agentais“, leidžiant suprasti, kad jos šnipinėja užsienio vyriausybėms, Rusijoje buvo priimtas 2012 metais. Dėl šio įstatymo daugelis organizacijų turėjo užsidaryti.

Pats A. Navalnas šį žingsnį pavadino „visiškai neteisėtu“ ir „akivaizdžiai tiesioginiu [prezidento Vladimiro] Putino įsakymu“.

„FBK niekada negavo nė kapeikos užsienio lėšų“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Jis pareikalavo Teisingumo ministerijos viešai įrodyti, kad jo fondas gavo pinigų iš užsienio.

„Putinas siaubingai bijo FBK“, – rašė A. Navalnas.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas savo ruožtu tvirtino, kad prezidentas yra niekaip nesusijęs su šiuo sprendimu, ir kad tai yra „Teisingumo ministerijos reikalas“.

A. Navalno „Kovos su korupcija fondo“ vadovas Ivanas Ždanovas pareiškė, kad šis žingsnis yra „dar vienas bandymas uždusinti“ fondą.

Savo žinutėje tviteryje I. Ždanovas nurodė, kad organizaciją „finansuoja tik Rusijos piliečiai“ ir ji niekada nėra gavusi finansavimo iš užsienio.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš tviteryje parašė, kad šiuo sprendimu siekiama „daryti mums spaudimą ir pamėginti sustabdyti mūsų veiklą“.

Rugpjūčio mėnesį Rusijos tyrėjai pradėjo tyrimą dėl pinigų plovimo aukas iš visuomenės renkančiame A. Navalno fonde, kaltindami jį priimant nelegaliai gautas lėšas.

Praėjusį mėnesį, po vasarą opozicijos organizuotų masinių protestų, tyrėjai atliko dešimtis reidų A. Navalno regioniniuose štabuose ir jo rėmėjų namuose.

Prieš rugsėjo pradžioje vykusius Maskvos dūmos rinkimus A. Navalnas ragino savo šalininkus balsuoti strategiškai, kad iš vietos valdžios būtų išstumti Kremliui palankūs valdančiosios partijos kandidatai.

Šis opozicijos lyderis ir jo bendražygiai surengė virtinę protestų Rusijos sostinėje, pareigūnams atsisakius įregistruoti rinkimams į Maskvos dūmą daug populiarių opozicijos kandidatų.

Tačiau charizmatiškajam 43 metų opozicijos lyderiui pačiam teko praleisti kelis protestus dėl 30 parų arešto bausmės, jam skirtos už ankstesnius nesankcionuotus protestus.

Nuo to laiko, kai šis aršus Kremliaus kritikas ėmėsi labai sėkmingos antivyriausybinės kampanijos, jam buvo iškelta ištisa virtinė bylų, siekiant pažaboti jo veiklą.