Turkija nusiuntė daugiau šarvuotų transporto priemonių prie sienos su Sirija, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas. Dešimčių mašinų kolona buvo pastebėta Turkijos Akčakalės mieste Šanliurfos provincijoje.

Tuo tarpu kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF) paskelbė, kad turkų pajėgos pasienyje atakuoja.

„Turkų kariškiai apšaudo vieną iš mūsų punktų... prie sienos su Turkija“, – vėlai antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė SDF, kuri nurodė svarbų pasienio miestą Ras al Ainą.

Tai viena vietų, iš kurių pirmadienį atsitraukė JAV pajėgos, nurodo karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Sužeistųjų mūsų pajėgose nėra. Neatsakėme į šią neišprovokuotą ataką. Esame pasirengę ginti žmones“, – nurodė SDF.

Pasienio susirėmimai tarp turkų ir kurdų pajėgų vyko ir anksčiau; nėra požymių, kad naujausias apšaudymas būtų platesnio puolimo dalis.

Tačiau Turkijos prezidentūros komunikacijos direktorius Fahrettinas Altunas JAV laikraštyje „The Washington Post“ rašė, kad turkų kariuomenės daliniai „netrukus kirs Turkijos ir Sirijos sieną“.

Sekmadienio vakarą D. Trumpas paskelbė apie savo sprendimą atitraukti iš Sirijos šiaurės regiono amerikiečių pajėgas, uždegusį žalią šviesą Turkijos puolimui prieš kurdus, kurie daug metų drauge su amerikiečiais kovojo su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

D. Trumpo sprendimas sulaukė griežtos JAV politikų, įskaitant jo sąjungininkus, kritikos. Jie sako, kad prezidentas aukoja JAV sąjungininką ir pakerta pasitikėjimą Amerika, nors pirmadienį jis pagrasino sunaikinti Turkijos ekonomiką, jei Ankara „padarys ką nors, kas, mūsų nuomone, būtų nehumaniška“.

Antradienį D. Trumpas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „neapleido kurdų“, bet pabrėžė, kad Vašingtonas turi užmezgęs svarbius ryšius su NATO nare ir prekybos partnere Turkija.