Taip N. Pelosi sureagavo į Baltųjų rūmų jai atsiųstą laišką, kuriame apkaltos procesas vadinamas šališku, neteisėtu ir nekonstituciniu.

„Šis laiškas yra akivaizdžiai neteisingas, tiesiog dar vienas neteisėtas bandymas nuslėpti faktus apie Trumpo administracijos įžūlias pastangas spausti užsienio galias įsikišti į [JAV prezidento] 2020 metų rinkimus“, – sakoma N. Pelosi pareiškime.

Anksčiau antradienį Baltieji rūmai užtrenkė duris bet kokiam respublikono D. Trumpo administracijos bendradarbiavimui su demokratų vykdomu prezidento apkaltos tyrimu, kurį pavadino „konstituciškai negaliojančiu“.

Aštuonių puslapių laiške, kurį pasirašė Baltųjų rūmų teisinis konsultantas Patas Cipollone, atmetamas visas Atstovų Rūmuose vykstantis procesas, kurio metu aiškinamasi, ar D. Trumpas piktnaudžiavo savo postu siekdamas korupcijos tyrimo Ukrainoje dėl jo rinkimų varžovo, buvusio JAV viceprezidento Joe Bideno.

Atstovų Rūmai praeito mėnesio pabaigoje pradėjo apkaltos tyrimą prieš D. Trumpą, paaiškėjus, kad prezidentas, liepą kalbėdamasis telefonu su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, galimai spaudė jį pradėti tyrimą dėl J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio, turėjusio šioje šalyje verslo reikalų.

D. Trumpas atmeta kaltinimus, kad padarė ką nors nederama.

„Nieko bendra su politika“

Jungtinių Valstijų įstatymai draudžia savo piliečiams prašyti pagalbos iš užsienio per šalyje vykstančius rinkimus, net jeigu už tai nebūtų siūloma jokia paskata.

D. Trumpo nusivylimas ir pyktis dėl šio skandalo išsiliejo virtine nervingų ir keistų viešų pareiškimų bei „Twitter“ žinučių, atspindinčiose jo nuotaikas nuo nenoro sudėti ginklų iki paranojos dėl menamų slaptų sąmokslų.

„Kaip prezidentas turiu pareigą užbaigti KORUPCIJĄ, net jeigu dėl to tektų prašyti užsienio šalies ar šalių pagalbos“, – penktadienį per tviterį parašė D. Trumpas. „Taip daroma visą laiką. Tai neturi NIEKO bendra su politika arba politine kampanija prieš Bidenus. Tai susiję su jų korupcija!“ – pridūrė jis.

D. Trumpas apstulbino Vašingtoną, atvirai paraginęs Kiniją, taip pat Ukrainą imtis tyrimų dėl J. Bideno. Tokiu būdu jis akiplėšiškai pakartojo tą patį, dėl ko buvo kaltinamas anksčiau, po pokalbio su V. Zelenskiu.

Kalbėdamas Floridoje D. Trumpas plūdo savo kaltintojus, vadindamas juos „maniakais“, stumiančiais „apkaltos nesąmonę“, mėgindamas duoti atkirtį tikimybei, kad jis taps trečiuoju JAV prezidentu, kuriam Atstovų Rūmai inicijavo apkaltos straipsnius, ir galbūt netgi stos prieš Senato teismą.