Vyriausybės pareigūnas pasakojo BBC, kad ES neparodė noro „nusileisti nors per nago juodymą“ nuo tada, kai Borisas Johnsonas pateikė naujus pasiūlymus Briuseliui.

Pareigūno teigimu, susitarimas tebėra įmanomas, tačiau kitas šaltinis pareiškė, kad ministro pirmininko planai – „vienintelis būdas šaliai išstoti“.

Nutekėjus informacijai iš Europos Komisijos, paaiškėjo, kad ES stipriai nerimauja dėl JK pateiktų „Brexit“ pasiūlymų. Pirmadienį vakare „Spectator“ išspausdino nutekintas žinutes, gautas iš JK vyriausybės šaltinio, kuriose teigiama, jog „jei susitarimas bus numarintas per ateinančias kelias dienas, jo nebepavyks prikelti“.

Šalies vyriausybė nepaneigė nutekintos informacijos, kurioje taip pat nurodoma, kad B. Johnsonas „imsis įvairių priemonių užkirsti kelią išstojimo iš ES atidėjimui“ ir kad JK gali mėginti sutrikdyti ES veiklą, jei bus priversta pasilikti.

Buvusi ministrė Amber Rudd, pasitraukusi iš pareigų ir torių partijos dėl vyriausybės pozicijos „Brexit“ atžvilgiu, sakė, kad derybų tonas yra „piktas ir desperatiškas“ ir paragino ministrą pirmininką sutelkti dėmesį į „aiškumą“ dėl susitarimo bei „orumą ir diplomatiją“.

JK išsiuntė Briuseliui naujus pasiūlymus dėl „Brexit“ susitarimo praėjusią savaitę. B. Johnsonas ragino ES pradėti išsamias derybas ir „nuodugniai apsvarstyti“ visus prieštaravimus.
Šiuo metu pagrindinis tikslas – pakeisti vadinamąją apsidraudžiamąją priemonę, dėl kurios susitarė Theresa May, kad tarp Airijos ir Šiaurės Airijos neatsirastų reali siena. Airija seniai tapo kliūtimi JK parlamentui derantis dėl sutarties.

Ponas B. Johnsonas pareiškė, kad JK išstos iš ES iki „Brexit“ termino pabaigos (spalio 31 d.) su sutartimi ar be jos.

Abi pusės derasi nuo ketvirtadienio vakaro, derybos tęsis ir šiandien.

BBC politikos aktualijų redaktorė Laura Kuenssberg sakė, kad JK vyriausybėje stiprėja nuomonė, jog derybos žlugs nepasibaigus savaitei. Neva ES nelinkusi rimtai svarstyti JK pasiūlymų.

Aukštesnes pareigas vyriausybėje užimantis šaltinis įspėjo, kad JK vyriausybė neketina atsisakyti savo principų suteikti Šiaurės Airijai sutikimo mechanizmą ar plano palikti Muitų sąjungą.

Jei ES nesutiks su šiais principais, „tuomet derybos baigsis“ ir tolesni veiksmai bus „obstrukcinė“ strategija ES atžvilgiu.

Vyriausybės šaltiniai atskleidė L. Kuenssberg, kad ES laukia „istorinis apsirikimas“, jei nebus atsižvelgta į JK pasiūlymus.

Ką daro ES?

Gavusi pasiūlymus, ES pažadėjo juos nuodugniai išnagrinėti, tačiau keli aukštas pareigas užimantys asmenys, įskaitant Airijos ministrą pirmininką Leo Varadkarą, įspėjo, kad pasiūlymai nėra rimtesnių derybų pagrindas net jei susitarti vis dar įmanoma.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, jog ES savaitės pabaigoje nuspręs, ar įmanomas naujas susitarimas. Kita vertus, nutekintas pristatymas ES diplomatams atskleidė, kad jie yra nelinkę pritarti JK planams užtikrinti, jog tarp Airijos ir Šiaurės Airijos nebūtų sienos, jei Šiaurės Airijos Asamblėja, Stormontas, gaus veto teisę. Taip pat nėra garantijų dėl pasienio patikros JK pusėje.

BBC korespondentas Briuselyje Adamas Flemingas sakė, kad ES derybininkus „taip suglumino pasiūlymas, jog jie pasiteiravo, ar neįsivėlė klaida“.

Tuskas kaltina Johnsoną bandant permesti kaltę

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį apkaltino Jungtinės Karalystės premjerą Borisą Johnsoną bandant permesti kaltę dėl nesėkmingų „Brexit“ derybų.

„Ant kortos pastatyta ne pergalė kažkokiame kvailame kaltės žaidime“, – pareiškė D. Tuskas „Twitter“ žinutėje, adresuotoje britų lyderiui.

„Ant kortos – Europos ir JK ateitis bei mūsų žmonių saugumas ir interesai. Nenorite susitarimo, nenorite [„Brexit“ termino] pratęsimo, nenorite atšaukimo, quo vadis?“ – pridūrė jis, pavartodamas lotynišką frazę, kuri reiškia „kur tu eini?“

Toks D. Tusko pareiškimas pasirodė Dauningo gatvei paskelbus, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel B. Johnsoną perspėjo, jog pasiekti „Brexit“ susitarimą dabar yra „itin menkai tikėtina“.

Vyriausiasis britų „Brexit“ derybininkas Davidas Frostas šiuo metu yra išvykęs į Briuselį, kur vyksta techninės derybos dėl galimo JK pasitraukimo iš ES susitarimo, kurį norima pateikti kitą savaitę vyksiančio Bendrijos viršūnių susitikimo dalyviams.

Tačiau abi šalys vis dar nesutaria dėl ateities muitinės procedūrų taisyklių Šiaurės Airijai, ir ES pareigūnams teko paneigti pareiškimus iš Londono, kad derybos yra ant žlugimo ribos.

„Iš savo pusės kartojame, kad ES pozicija nepasikeitė. Norime susitarimo, dirbame su JK siekdami susitarimo“, – žurnalistams sakė ES atstovė Mina Andreeva.

„Šiandien tęsiamos techninės derybos, tad nesuprantu, kaip derybos gali būti žlugusios, jei jos vyksta šiandien ir tęsis kelias dienas“, – pridūrė ji.

D. Frosto derybos su jaunesniaisiais ES pareigūnais turėtų prasidėti vėliau antradienį, o vyriausiasis Bendrijos „Brexit“ derybininkas antradienio vakarą susitinka su Airijos užsienio reikalų ministru Simonu Coveney.

Trečiadienį M. Barnier informuos Europos Komisiją, o pareigūnai yra sakę, kad per derybas šalys privalo iki penktadienio parengti teisinį tekstą, kad jis būtų svarstomas per spalio 17–18 dienomis vyksiantį viršūnių susitikimą.