Atsižvelgiant į pastarųjų dešimtmečių įvykius, „Brexit“ kelia didžiausią pavojų šiai nedidelei teritorijai, turinčiai 32 000 gyventojų.

Iki JK pasitraukimo iš Europos Sąjungos datos liko mažiau nei keturios savaitės, bet kol kas nėra jokio susitarimo, užtikrinančio sklandžius Gibraltaro santykius su Ispanija, todėl ši mažytė šalis atsidūrė sumaištyje. F. Picardo priverstas sutelkti dėmesį į tinkamą šalies aprūpinimą maisto prekėmis. Net 96 proc. Gibraltaro gyventojų balsavo už pasilikimą ES. Gali būti, kad netrukus jiems teks pamiršti tokius angliškus produktus kaip greitai paruošiamas padažas „Oxo“, jautienos ekstraktas „Bovril“ ir rauginti agurkai iš Branstono.

„Mano, kaip Gibraltaro vyriausiojo ministro, vaidmuo, mano pagrindinė funkcija vyriausybėje yra užtikrinti, kad Gibraltare apskritai netrūktų maisto, o ne kad šalyje būtų tam tikrų JK prekių ženklų produkcijos“, – pareiškė F. Picardo, sėdėdamas savo kabinete po karalienės Elžbietos II portretu.

Nuo tada, kai 1982-aisiais baigėsi 13 metų trukusi Ispanijos diktatoriaus Fancisco Franco blokada, Gibraltaras gyvena palyginti ramiai. Šalis klesti turizmo, finansinių paslaugų ir internetinių azartinių lošimų srityse. Gibraltaro, kaip 300 metų senumo JK kolonijos, saugančios sąsiaurį, skiriantį Viduržemio jūrą ir Atlanto vandenyną, statusas kol kas neturėjo didelio pastebimo poveikio, nes šalis priklauso ES.

Kiekvieną dieną maždaug 15 300 darbuotojų, iš kurių 9 700 yra ispanai, iš La Linea miestelio aveniu Avenida Principe de Asturias pasuka į Winstono Churchillio aveniu. Tai vienintelis kelias į Gibraltarą. Pėsčiomis atėjęs žmogus parodo savo pasą Gibraltaro pareigūnui. Ispanijos pusėje esančios pasų nuskaitymo mašinos naudojamos tik kartkartėmis, bent jau kol kas. „Brexit“ grasina nutraukti šią patogią koegzistenciją.

Fabianas Picardo

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, praėjusią savaitę griežtai pareiškęs ES, kad būtina rasti kompromisą, turi savaitę susitarti dėl JK išstojimo, kitaip spalio 31 d. šalis paliks bloką be sutarties arba vėl gėdingai prašys atidėti pasitraukimo procedūrą.

JK vyriausybė vadinamojoje Geltonojo kūjo ataskaitoje išdėstė, su kokiomis problemomis susidurs 6,5 km² dydžio teritorija, jei JK išstos be sutarties. „Brexit“ be sutarties padariniams skirtoje ataskaitoje įspėjama apie ilgesnes pasienio procedūras (bent keletą mėnesių jos turėtų pailgėti iki daugiau nei 4 val.), taip pat apie maisto produktų ir vaistų tiekimo sutrikimus.

Nuo 2011 m. Gibraltarui, kurio ekonomika verta 2,2 mlrd. svarų sterlingų, vadovaujantis F. Picardo susiduria su dar viena problema: kaip šalis atsikratys savo atliekų, jei neteks prieigos prie atliekų tvarkymo sąvartyno, esančio Ispanijos teritorijoje.

„Ministras pirmininkas patikino vyriausiąjį ministrą, kad JK gins Gibraltaro interesus pasitraukdama iš ES, – el. laiške teigė JK vyriausybės atstovas. – Nors ši teritorija pati turi ruoštis pokyčiams, reguliariai palaikome kontaktą, kad užtikrintume tvirtų planų rengimą“, – pridūrė jis.

Gibraltaras yra pripratęs prie įtampos nuo pat 1713 m., kai Ispanija jį perleido JK. Šalyje esantys apgulties tuneliai, senos karinių laivų statyklos ir buvusios pabūklų baterijos liudija apie karingą praeitį. Ispanija neatsisakė teisių į šią teritoriją, o 2016 m. jos vyriausybė net pareiškė, kad „Brexit“ yra seniai laukta proga atgauti Gibraltaro kontrolę.

„Iš pradžių prancūzai šaudė į vokiečius, o vokiečiai šaudė į prancūzus, paskui italai šaudė į prancūzus, o britai šaudė į visus iš eilės. Dabar britai pradėjo procesą, kurio metu mes vis šausime sau į koją, – pašmaikštavo F. Picardo, duodamas interviu Vyriausybės rūmuose, garsiosios Gibraltaro uolos šešėlyje. – Europa nukreipė ginklus į save.“

„Brexit“ jau pakenkė pagrindinėms šios teritorijos pramonės šakoms. Sausio mėnesį Danijos bankas „Jyske Bank A/S“ nusprendė parduoti savo padalinį Gibraltare. Iš dalies todėl, kad, JK ir Gibraltarui išstojus iš ES, pradės galioti kiti teisės aktai. Banką įsigijo pirkėjas iš Vietnamo. „Bet365 Group Ltd.“ dalį verslo vykdys nebe Gibraltare, bet Maltoje, o „William Hill Plc“ į šią ES priklausančią salą Viduržemio jūroje perkėlė kai kuriuos reguliavimo funkcijas atliekančius padalinius.

Gibraltaras yra kompaktiškas. Visi gyventojai įsikūrę palei pakrantę. Kilimo ir tūpimo takas yra išsikišęs į įlanką, o vairuotojai turi jį kirsti, norėdami patekti į miestą.

Tony Hernandezas, kuriam priklauso vyno parduotuvė ir restoranas, nerimauja dėl to, kas nutiks pasienyje. Jis turi tris virėjus ir šešis padavėjus iš Ispanijos, kurie kerta sieną kiekvieną kartą eidami į darbą. Kitas rūpestis – ar jo vyno pirkti atvažiuojantys klientai (Gibraltare nėra pridėtinės vertės mokesčio) grįždami nebus papildomai apmokestinami Ispanijos pasienyje. Tokiu atveju paklausa gerokai sumažėtų.

„Buvau vyno parodoje Diuseldorfe ir kalbėjausi su keliais tiekėjais, kurie klausinėjo, kas nutiks po „Brexit“. Norėčiau žinoti atsakymą į šį klausimą“, – sakė jis.

Nerimauja ne tik Gibraltaras, bet ir jo didžioji kaimynė. Nemažai aukšto nedarbo lygio kamuojamo Ispanijos miestelio La Linea gyventojų dirba Gibraltare. Miestelio meras baiminasi dėl galimo neigiamo poveikio, jei ekonominiai santykiai pasidarys įtempti.

„La Linea gyventojai – grynakraujai ispanai, – teigė meras Juanas Franco. – Bet jiems svarbiausia, kad mėnesio pabaigoje gautų atlyginimą ir galėtų nupirkti maisto savo šeimoms.“

Tuščios lentynos

F. Picardo neseniai vieną savaitgalį nuvyko apsipirkti į Gibraltare esantį prekybos centrą, priklausantį „Wm Morrison Supermarket Plc“, ir išvydo tuščias lentynas. Jas ištuštino ekspatriantai iš JK. Vyriausiojo ministro nuomone, kyla pavojus, kad po „Brexit“ be sutarties tuščios lentynos bus dažnas vaizdelis, o pirkėjai kaltins jį.

„Morrison’s“ prekybos centras Gibraltare, į kurį angliškas prekes atveža sunkvežimiai, yra puikus pavyzdys, su kokiais sunkumais gali susidurti šios teritorijos gyventojai. Iš JK gabenamos prekės bus tikrinamos muitinėje prieš patekdamos į ES ir paskui dar kartą – Ispanijos miesto Alchesiraso muitinės poste.

„Morrison’s“ tinklas „stengiasi kaip galėdamas geriau aptarnauti klientus Gibraltare“ ir „ruošiasi visiems atvejams“, – el. paštu atsiųstame pareiškime nurodė įmonė.

F. Picardo guodžia nebent tai, kad Gibraltaro problemos po „Brexit“ bus juokingos, palyginti su JK ir Ispanijos problemomis. Gibraltaro ekonomika yra nedidelė ir nesunkiai suvaldoma, be to, jis jau prekiauja su ES kaip trečioji šalis, vadinasi, blogiausiu atveju „laukia viena ar dvi naujos taisyklės“, – sakė vyriausiasis ministras.

Vienas iš būdų užtikrinti pakankamas maisto prekių atsargas – įrengti daugiau sandėlių. Administracija taip pat ieško būdų atsigabenti maisto produktų jūrų keliais per Portugaliją ir Maroką. Kai kurie gaminiai, pavyzdžiui, vaistai, į Gibraltarą pristatomi oru. Šią sritį taip pat galima išplėtoti. Pagrindiniai Gibraltaro maisto produktai, tokie kaip kalmarai ir salotos, iš ES atkeliaus taikant gana paprastas muitinės procedūras.

„Ar mums tikrai labai reikia „Bovril“, „Oxo“, škotiškos jautienos ir kitų angliškų gaminių, kurie daro Gibraltarą panašų į JK? – teiraujasi F. Picardo. – Dėl šio klausimo visai nesuku galvos.“