Apie pastarosiomis dienomis vykdomą operaciją buvo sužinota toli gražu ne iš karto, portalas cituoja gomel.today.

Pirmieji duomenys apie keliuose ir miškuose pastebėtas gausias karines pajėgas buvo išplatinti „Telegram“ kanalu „Nexta“. Čia pasirodęs pranešimas skelbė apie masinį karinės technikos judėjimą keliais Asipovičai–Babruiskas ir Gomelis–Vetka. Sprendžiant iš užfiksuotų vaizdų, nemažai šarvuotųjų mašinų ir karinio personalo susitelkę ir Rečycos geležinkelio sotyje, taip pat šalia Gomelyje veikiančios gamyklos „Gomselmaš“.

Netoli Antonovkos kaimo Vetkos rajone esantis miškas tiesiog užtvindytas šarvuotąja technika: kanalo „Nexta“ skaitytojams, esą, pavyko suskaičiuoti daugiau nei 50 mašinų, o artintis prie jų kariai neleidžia.

„Kol [Aleksandras] Lukašenka lankosi Ukrainoje ir duoda [Volodymyrui] Zelenskiui broliškos meilės ir amžinos ištikimybės priesaikas, baltarusių armija susitelkė visiškai netoli Ukrainos sienos.

Apie kokius nors Gynybos ministerijos rengiamus mokymus nepranešama (pastarąjį kartą Rusijos teritorijoje vykdyti „Ščit sojuza“ jau seniai baigėsi), todėl visa tai atrodo labai keista“, – rašoma kanale „Nexta“.

Visgi po kurio laiko šalies Gynybos ministerija paskelbė komentarą, kuriame ypač glaustai paaiškino, kad spalio 4–11 dienomis Gomelio ir Mogiliavo sričių teritorijose vyks karinės pratybos.

Internete taip pat pasirodė filmuotos medžiagos, iš kurios matyti, kaip karinė technika važinėja po Gomelį. Vaizdo įrašo autorius atkreipė dėmesį į tai, kad kolona juda pažeisdama kelių eismo taisykles, be to, nėra lydima nei valstybinės, nei karinės automobilių inspekcijos automobilių.

Panašus vaizdo įrašas buvo išplatintas ir kitu „Telegram“ kanalu. Jame užfiksuotas karinių automobilių kolonos judėjimas iš Sviacilavičų miestelio rajono centro – Vetkos – link.

„Charter97“ pabrėžia, kad iki pat tos akimirkos, kai Baltarusijos piliečiai ėmė pastebėti šiuos manevrus, nebuvo išplatinta jokios oficialios informacijos apie tai, kas vyksta.