Tyrimui vadovaujantys Kongreso komitetai padidino spaudimą Baltiesiems rūmams, kaupiantis įrodymams, jog D. Trumpas neteisėtai naudojosi savo valdžia, kad įtikintų Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį padėti sukompromituoti jo politinį varžovą demokratą Joe Bideną mainais į karinę pagalbą.

J. Bidenas yra vienas pagrindinių pretendentų tapti Demokratų partijos kandidatu per 2020 metų prezidento rinkimus.

„Baltieji rūmai atsisakė bendradarbiauti ar netgi atsakyti į daugelį prašymų pateikti dokumentus“, – sakoma Atstovų Rūmų priežiūros, Žvalgybos ir Užsienio reikalų komitetams pirmininkaujančių demokratų pareiškime.

„Po beveik mėnesį trukusio trukdymo atrodo aišku, kad prezidentas pasirinko priešinimosi, trikdymo ir dangstymo kelią, – pridūrė jie. – Jo veiksmai nepalieka mums jokio pasirinkimo, tik pateikti šį administracinį potvarkį.“

Laiške Baltųjų rūmų administracijos vadovo pareigas einančiam Mickui Mulvaney komitetai reikalauja, kad jis perduotų reikalingą medžiagą iki spalio 18 dienos.

Šis administracinis potvarkis buvo pateiktas po anksčiau penktadienį paskelbto nurodymo viceprezidentui Mike'ui Pence'ui pateikti kai kuriuos dokumentus.

Tyrėjai pabrėžia, kad M. Pence'as žinojo apie D. Trumpo pokalbius telefonu su V. Zelenskiu ir pats rugsėjo 1-ąją buvo susitikęs su Ukrainos lyderiu. Be to, jis galėjo dalyvauti pokalbiuose su D. Trumpu ir JAV diplomatais apie Ukrainą ir pastangas gauti politinės kompromituojančios medžiagos prieš J. Bideną.

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo savo ruožtu iki nustatyto termino penktadienį nepateikė su Ukrainos skandalu susijusių dokumentų, pranešė televizija CNN, cituodama vieną Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto padėjėją.

Daugiau duomenų apie D. Trumpo kontaktus su Ukraina galėtų pateikti potencialus antrasis pranešėjas, turintis betarpiškesnės informacijos negu JAV žvalgybos bendruomenės narys, prieš dvi savaites pateikęs skundą dėl minėto prezidento pokalbio su V. Zelenskiu, penktadienį vakare pranešė dienraštis „The New York Times“.

Pranešime sakoma, kad žvalgybos bendruomenės generalinis inspektorius Michaelas Atkinsonas jau apklausė šį antrąjį pareigūną, ieškodamas patvirtinimo pirminio pranešėjo pateiktai informacijai. „The New York Times“ citavo du šaltinius, sakiusius, kad antrasis asmuo vis dar svarsto, ar pateikti skundą.

Tuo metu Kongreso tyrėjai paviešino virtinę žinučių, išsiųstų su Ukraina susijusių JAV diplomatų, pagrindžiančių demokratų kaltinimus, kad D. Trumpas neteisėtai siekė užsienio pagalbos savo pastangoms būti perrinktam.

Be to, dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad kad viename interviu respublikonas senatorius Ronas Johnsonas sakė, jog V. Zelenskio vyriausybei D. Trumpo pasiuntiniai buvo pasiūlę paslaugą už paslaugą, susiedami karinę pagalbą Ukrainai su antikorupciniu tyrimu dėl J. Bideno ir jo sūnaus, turėjusio verslo reikalų šioje šalyje, veiklos.

Trumpo atsakas

Prezidentas pateikė griežtą paneigimą ir tvirtino, kad nebuvo jokio siūlymo suteikti paslaugą už paslaugą. D. Trumpas savo elgesį aiškino būtinybe tirti „korupciją“.

„Man nerūpi Bideno kampanija, bet rūpi korupcija“, – jis sakė žurnalistams.

Buvęs JAV viceprezidentas atsakė pareiškimu, kad D. Trumpas yra „labiausiai korumpuotas prezidentas kokį esame turėję per šiuolaikinę istoriją“.

„Jis apkaltino save savo paties pareiškimais“, – per kampanijos renginį Los Andžele pridūrė J. Bidenas, praėjus dienai po D. Trumpo atviro paraginimo Pekinui ir Kijevui imtis tirti šio demokrato korupciją.

D. Trumpas užsiminė, kad J. Bideno sūnus Hunteris uždirbo „milijonus“, dirbdamas vieno Ukrainos magnato dujų įmonės direktorių valdyboje.

Tačiau iki šiol nebuvo rasta jokių įrodymų, kad kuris nors iš Bidenų netinkamai elgėsi.

Paviešintos diplomatų žinutės rodo, kad kai kuriems jų buvo kilę abejonių dėl D. Trumpo spaudimo V. Zelenskiui, įskaitant 400 mln. dolerių vertės karinės pagalbos Kijevui numanomą sustabdymą.

Romney smerkia Trumpą

Penktadienį demokratai apklausė M. Atkinsoną, nagrinėjusį pirminį pranešėjo skundą dėl galimai netinkamų D. Trumpo veiksmų.

Praeitą savaitę buvo paskelbtas šis skundas ir liepos 25-ąją įvykusio D. Trumpo pokalbio telefonu su V. Zelenskiu santrauka rodo, kad jis prašė „paslaugos“ ir užsiminė, kad reikėtų atlikti tyrimą dėl J. Bideno. Dėl šios priežasties Atstovų Rūmų demokratai pradėjo apkaltos tyrimą.

Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Adamas Schiffas sakė, kad M. Atkinsono liudijimas dar labiau pagrindžia jo sprendimą pirminį pranešėjo skundą pripažinti skubiai svarstytinu ir įtikinamu.

Pokalbio įrašas „rodo, kad Trumpas spaudė užsienio lyderį kištis į 2020 metų rinkimus, atliekant tyrimą dėl politinio oponento. Šie faktai negali būti rimtai užginčyti“, kalbėjo A. Schiffas.

D. Trumpas, keliskart pareiškęs, kad A. Schiffą reikėtų teisti už valstybės išdavystę, penktadienį naujame atžarių „Twitter“ žinučių pliūpsnyje pavadino šį įstatymų leidėją „paliegusiu šunyčiu“.

Demokratams stiprinant puolimą prieš D. Trumpą, daugelis respublikonų tylėjo, palaikydami prezidentą, bet stengdamiesi išlaikyti atstumą.

Tačiau respublikonų senatorius Mittas Romney pasielgė kitaip – jis pasmerkė D. Trumpo pastaruosius pareiškimus, kad Pekinas ir Kijevas turėtų tirti galimą J. Bideno korupciją.

„Iš visko sprendžiant, prezidento įžūlus ir beprecedentis raginimas Kinijai ir Ukrainai tirti Joe Bideną yra klaidingas ir pasibaisėtinas“, – per „Twitter“ parašė M. Romney, 2012 metais tapęs Respublikonų partijos kandidatu į prezidentus.