D. Trumpas kaltinamas spaudęs Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pasirūpinti, kad būtų atliktas tyrimas dėl jo potencialaus varžovo per 2020 metų JAV prezidento rinkimus Joe Bideno mainais į 400 mln. dolerių vertės karinę pagalbą Kijevui. Šis besiplečiantis skandalas paveikė Baltuosius rūmus, Valstybės departamentą ir Teisingumo departamentą.

Kongresui ruošiantis išklausyti žvalgybos bendruomenės generalinio inspektoriaus Michaelo Atkinsono parodymus, Baltieji rūmai suko galvą, kaip reaguoti į paviešintas žinutes, atspindinčias JAV pareigūnų susirūpinimą dėl administracijos mėginimo priversti Kijevą atlikti tyrimą dėl J. Bideno.

Rugpjūtį vienam anoniminiam pranešėjui pateikus skundą dėl numanomo D. Trumpo spaudimo Ukrainos prezidentui surasti J. Bideną kompromituojančios medžiagos, būtent M. Atkinsonas pripažino, kad šis reikalas yra „itin svarbus“ ir perdavė medžiagą Teisingumo departamentui.

Ketvirtadienį vakare buvo paviešinta virtinė Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto žinučių, įskaitant JAV specialiojo pasiuntinio Ukrainai Kurto Volkerio žinutę vienam V. Zelenskio padėjėjui, kurioje sakoma, kad Ukrainos lyderis turėtų pradėti tyrimą mainais į galimybę apsilankyti Baltuosiuose rūmuose.

„Dabar turime apsčiai įrodymų, kad buvo pateiktas reikalavimas prezidentui Zelenskiui atlikti tyrimą dėl 2016 metų rinkimų ir Bidenų, jeigu jis nori, kad šis susitikimas įvyktų“, – po 8 val. trukusio K. Volkerio liudijimo sakė demokratas Ericas Swalwellas.

„Nieko bendra su politika“

Jungtinių Valstijų įstatymai draudžia savo piliečiams prašyti pagalbos iš užsienio per šalyje vykstančius rinkimus, net jeigu už tai nebūtų siūloma jokia paskata.

D. Trumpo nusivylimas ir pyktis dėl šio skandalo išsiliejo virtine nervingų ir keistų viešų pareiškimų bei „Twitter“ žinučių, atspindinčiose jo nuotaikas nuo nenoro sudėti ginklų iki paranojos dėl menamų slaptų sąmokslų.

„Kaip prezidentas turiu pareigą užbaigti KORUPCIJĄ, net jeigu dėl to tektų prašyti užsienio šalies ar šalių pagalbos“, – penktadienį per tviterį parašė D. Trumpas.

„Taip daroma visą laiką. Tai neturi NIEKO bendra su politika arba politine kampanija prieš Bidenus. Tai susiję su jų korupcija!“ – pridūrė jis.

D. Trumpas ketvirtadienį apstulbino Vašingtoną, atvirai paraginęs Kiniją, taip pat Ukrainą imtis tyrimų dėl J. Bideno. Tokiu būdu jis akiplėšiškai pakartojo tą patį, dėl ko buvo kaltinamas anksčiau, po pokalbio su V. Zelenskiu.

Ketvirtadienį kalbėdamas Floridoje D. Trumpas plūdo savo kaltintojus, vadindamas juos „maniakais“, stumiančiais „apkaltos nesąmonę“, mėgindamas duoti atkirtį tikimybei, kad jis taps trečiuoju JAV prezidentu, kuriam Atstovų Rūmai inicijavo apkaltos straipsnius, ir galbūt netgi stos prieš Senato teismą.

„Nebaudžiamas“

D. Trumpas demonstravo neketinąs trauktis ir paragino V. Zelenskį bei Kinijos prezidentą Xi Jinpingą inicijuoti tyrimus dėl J. Bideno, ateinančiais metais galinčio tapti Demokratų partijos kandidatu į prezidento postą.

„Sakyčiau, kad būdamas prezidento Zelenskio vietoje rekomenduočiau pradėti tyrimą dėl Bidenų“, – žurnalistams prie Baltųjų rūmų sakė D. Trumpas.

„Kinija irgi turėtų pradėti tyrimą dėl Bidenų, nes tai, kas nutiko Kinijoje, yra tiek pat bloga, kaip ir tai, kas nutiko Ukrainoje“, – tęsė jis.

Paklaustas, ar prašytų Xi Jinpingo padaryti tą patį, D. Trumpas atsakė: „Tai tikrai yra kažkas tokio, apie ką galime pradėti galvoti.“

Atstovų Rūmų apkaltos tyrimui vadovaujantis demokratas Adamas Schiffas sakė, kad D. Trumpas veikia tarsi būtų teisiškai „nebaudžiamas“.

„Ir vėl turime Jungtinių Valstijų prezidentą, siūlantį ir raginantį užsienio šalis kištis į mūsų prezidento rinkimus“, – kalbėjo A. Schiffas.

D. Trumpas melagingai tvirtina, kad J. Bidenas, 2014 metais būdamas viceprezidentu, stengėsi užblokuoti Ukrainos tarnybų tyrimą dėl korupcijos, siejamos su jo sūnaus Hunterio verslo partneriu – vienu ukrainiečių dujų magnatu. Anot D. Trumpo, J. Bidenas tuo metu JAV pagalbą naudojo kaip priemonę Kijevui spausti.

Be to, prezidentas, nepateikdamas jokių įrodymų, tvirtino, kad Hunteris Bidenas pasinaudojo savo padėtimi, kad 2013 metais gautų iš Kinijos 1,5 mlrd. JAV dolerių naujam investicijų mechanizmui Pekine.

Respublikonai, dalyvavę K. Volkerio apklausoje, sakė, kad jis nepalaikė kaltinimų, esą D. Trumpas sustabdė šimtų milijonų dolerių vertės karinę pagalbą Ukrainai, kad priverstų V. Zelenskį pradėti tyrimą, kaip buvo teigiama anoniminio pranešėjo skunde, kuris buvo paviešintas praeitą savaitę.

„Aišku kaip dieną... kad bet koks tvirtinimas, esą prezidentas Trumpas mėgino priversti prezidentą Zelenskį prigaminti purvo apie Bidenus, yra tiesiog neteisingas“, - Atstovų Rūmų narys Lee Zeldinas sakė dar prieš pasibaigiant K. Volkerio liudijimui.