Jais remiantis, B. Johnsonas nusiųs ES atitinkamą prašymą, jei iki spalio 19 nebus pasiektas susitarimas su Briuseliu, informuoja agentūra „Reuters“.

Tai reiškia, kad B. Johnsonas atsižvelgtų į rugsėjo pradžioje Bendruomenių Rūmų priimtą atitinkamą įstatymą. Britų premjeras iki šiol kategoriškai atmetė galimybę jo šaliai likti ES po spalio 31 dienos. Šią savaitę jis pateikė ES naują pasiūlymą, kaip išspręsti ginčą dėl vadinamojo „backstop“ (apsidraudžiamojo mechanizmo), tačiau mažai šansų, kad jam bus pritarta.

Kreipdamiesi į Škotijos teismą „Brexit“ priešininkai siekia, kad B. Johnsonas vykdytų įstatymą, įpareigojantį jį prašyti atidėti „Brexit“, jei nebus pasiektas susitarimas su ES.

Prieštarauja vyriausybės pozicijai

Škotijos teismo dokumentai prieštarauja ankstesniam ministro pirmininko duotam „eisime iki galo“ pažadui iki spalio 31 dienos Jungtinę Karalystę išvaduoti iš bloko – nepriklausomai nuo to, ar pasiekus susitarimą, ar be jo, informuoja news.sky.com.

Vadinamasis Benno įstatymas įpareigoja Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką prašyti termino pratęsimo, jeigu susitarimo nepavyks pasiekti ir po Europos Vadovų Tarybos susitikimo, numatyto greičiau nei po dviejų savaičių.

B. Johnsonas sako, kad „mes laikysimės įstatymo ir spalio 31 dieną pasitrauksime“. Tokie pareiškimai paskatino premjero oponentų nuogąstavimus, esą, jis bandys apeiti įstatymą ir tą greičiausiai padarys.

Kalbant apie veiksmus, kurių imasi Škotijos aukščiausiasis teismas, siekdamas užsitikrinti, jog premjeras po nesėkmės spalio 19 dieną sieks termino pratęsimo, buvo analizuojami dokumentai, kuriuose B. Johnsonas pripažįsta privalantis nusiųsti oficialų laišką, reikalaujantį „Brexit“ atidėjimo.

Kalbėdamas Danijoje, Airijos ministras pirmininkas pareiškė: jeigu B. Johnsonas pateiks prašymą terminą pratęsti, jis jam pritarsiąs.

Nepaisant to, reaguodamas į „Sky News“ naujieną, vienas iš „Brexit“ šalininkų Steve‘as Bakeris pareiškė: „Šaltinis patvirtina, kad šalies vyriausybė paisys įstatymo. Tai nereiškia, kad mes sutiksime pratęsti. Tai nereiškia, kad pasiliksime Europos Sąjungoje ir po spalio 31 dienos. Mes pasitrauksime“.

„Ministras pirmininkas žaidžia labai keistą žaidimą. Tą žaidimą perprasti be proto sunku, nes, mano nuomone, jis vakar parlamente pasakė, jog spalio 31 dieną bet kokiu atveju trauksimės, taigi, niekaip nesiprantu, kaip toks pareiškimas gali būti suderinamas su pažadais, kuriuos šiandien dalino teisme“, – piktinasi Jolyonas Maughamas.