Vašingtonas ketvirtadienį paskelbė, kad Valstybės departamentas patvirtino prieštankinių raketų pardavimą Kijevui, kuris buvo aptartas per JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pokalbį telefonu liepos pabaigoje.

Tai tas pats pokalbis, kurio metu JAV vadovas neva darė spaudimą V. Zelenskiui, kad Ukraina pradėtų tyrimą, kuris galėtų pakenkti jo politiniam priešininkui demokratui Joe Bidenui.

Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūros (DSCA) teigimu, ketinama parduoti 150 „Javelin“ raketų ir 10 jų paleidimo įrenginių, bet sandorį dar turi patvirtinti JAV Kongresas. Ukraina prašymą dėl raketų įsigijimo pateikė anksčiau šiais metais, nors 2018 metais jau pirko šių „Javelin“ raketų.

Pasak DSCA, „Javelin“ sistema padės Ukrainai susikurti ilgalaikius gynybinius pajėgumus, siekiant ginti savo suverenitetą ir teritorinį vientisumą.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu teigė, kad „Javelin“ sandoris nepadės sustiprinti Ukrainos gynybinių pajėgumų, o tik sumažins šalies biudžetą.

„Ko Ukrainai iš tiesų reikia šiandien – tai konflikto Ukrainos viduje sureguliavimo ir išbristi iš krizės daugelyje sričių, geresnės padėties ekonomikoje ir kovos su korupcija, vidaus politikos procesų suderinimo ir tapatumo ieškojimo“, – sakė ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Sandoris vykdomas, kai Rytų Ukrainoje tebevyksta ginkluotas konfliktas ir teritorinis ginčas tarp Ukrainos ir Rusijos, kuri 2014 metais aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį. Maskva taip pat remia separatistus Ukrainos rytuose.