Kaip praneša agentūra, šalys Stokholme užmegs „preliminarų kontaktą“, o kiek vėliau prasidės pirmosios oficialios derybos po žlugusio JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimo šį vasarį Hanojuje.

Tikslus penktadienio susitikimo laikas ir vieta oficialiai neskelbiami.

Pasak „Yonhap“, preliminariajame susitikime turi dalyvauti šalių delegacijų vadovų pavaduotojai – JAV valstybės departamento specialusis pasiuntinys Markas Lambertas ir Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas Kwon Jong Gunas.

Be to, Stokholme gali susitikti ir JAV specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjoje Stephenas Biegunas ir šiaurės korėjiečių vyriausiasis pasiuntinys deryboms su Jungtinėmis Valstijomis Kim Myong Gilas.

Šiaurės Korėjos delegacijos vadovas Kim Myong Gilas Pekine, kur atvyko prieš išskrisdamas į Švediją, išreiškė optimizmą dėl artėjančių derybų.

„Kadangi JAV pasiuntė naują signalą, esu kupinas didelių vilčių ir optimizmo, ir taip pat optimistiškai žiūriu į rezultatus“, – patikino jis.

Kiek anksčiau D. Trumpas pareiškė, kad Vašingtonas ir toliau ketina derėtis su Pchenjanu.

„Jie (Šiaurės Korėja) nori kalbėtis, ir mes su jais kalbėsimės“, – žurnalistams prie Baltųjų rūmų sakė JAV prezidentas.

Tuo metu Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerija neatsiuntė savo atstovų į Stokholmą, nors įdėmiai stebi JAV ir Šiaurės Korėjos derybų atnaujinimą.

Ketvirtadienį nuolatinis Pietų Korėjos atstovas Jungtinėse Tautose Cho Tae-yulas paragino Pchenjaną „pakeisti kursą“ ir atsisakyti minties, kad laikas gali būti jo pusėje.

„Nėra jokios garantijos, kad Trumpo administracijos pozicija liks lanksti, kad būtų išsaugotas impulsas dialogui“, – teigė diplomatas.

„Manau, tai gali būti paskutinis šansas Šiaurės [Korėjai]", – pridūrė jis.

Atsidūrusios aklavietėje dėl Pchenjano branduolinio ginklavimosi ambicijų Šiaurės Korėja ir Jungtinės Valstijos sutiko atgaivinti darbinio lygio dialogą per birželį įvykusį improvizuotą JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotoje zonoje. Vis dėlto iki šiol atnaujinti derybų procesą nepavykdavo.