Nepabūgę kovinių šovinių, ašarinių dujų ir nepaisydami komendanto valandos irakiečiai trečią dieną plūdo į gatves. Tai didžiausias iššūkis, su kuriuo iki šiol teko susidurti šalies premjerio Adeliui Abdel Mahdi.

Premjero nurodymu komendanto valanda „transporto priemonėms ir žmonėms Bagdade“ įsigaliojo 5 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, tačiau dešimtys jos nepaisiusių protestuotojų būriavosi sostinės centrinėje Tahriro (Išsivadavimo) aikštėje.

„Mes čia miegojome, kad policija neužimtų šios vietos“, – sakė vienas protestuotojų naujienų agentūrai AFP prieš tai, kai norėdama išvaikyti susirinkusiuosius riaušių policija pradėjo šaudyti į orą.

Antradienį Bagdade kilusi protestų banga nusirito ir į kitus, daugiausiai šiitų gyvenamus pietinius miestus.

Ketvirtadienį medikai ir šaltiniai saugumo pajėgose naujienų agentūrai AFP sakė, kad keturi demonstrantai buvo nušauti pietiniame Amaros mieste ir dar vienas – pietinėje Di Karo provincijoje.

Per tris demonstracijų dienas iš viso jau žuvo 19 žmonių, tarp jų vienas policijos pareigūnas. Šį aukų skaičių patvirtino Irako žmogaus teisių komisija.

Taip pat buvo sužeista beveik 800 protestuotojų ir saugumo pajėgų narių.

Įtampą dar padidino faktiškai neveikiantis internetas, uždarytos vyriausybės įstaigos sostinėje ir šiitų dvasininko populisto Moqtados al Sadro raginimai surengti „visuotinį streiką“.

Paryčiais Bagdado „žaliojoje zonoje“, kur įsikūrusios dalis ministerijų ir ambasadų, driokstelėjo du sprogimai, sakė saugumo šaltinis tame rajone AFP. Kiek daugiau nei prieš savaitę dvi raketos nukrito šalia čia įsikūrusios JAV ambasados.

Numanoma ataka surengta kelios valandos po to, kai saugumo pajėgos „iki atskiro pranešimo“ atitvėrė „žaliąją zoną“, būgštaujant, kad įtūžę protestuotojai apsiaus valstybinius pastatus ar užsienio diplomatines misijas.