Daugiau kaip 100 samdomų karių iš „Vagner“ būrio, kuriam vadovauja Jevgenijus Prigožinas, dar žinomas kaip „Putino šefas“ dėl maisto tiekimo sutarčių su Kremliumi, rugsėjo pirmąją savaitę atvyko į karinę bazę Libijoje palaikyti Libijos nacionalinės armijos vado Khalifos Haftaro atakos prieš sostinę Tripolį, teigia šaltiniai, tarp kurių yra Libijos ir Vakarų pareigūnų, prašiusių likti anonimais, nes neturi leidimo kalbėtis su žiniasklaida.

Rusijos samdinių vadas taip pat patvirtino, kad „Vagner“ nariai kariauja Libijoje, ir pridūrė, kad kai kurie iš jų buvo ten nužudyti. Jų atvykimas praėjusį mėnesį sutapo su oro antskrydžių eskalacija palaikant Kh. Haftarą, kuris, siekdamas įtvirtinti savo pozicijas prieš šį mėnesį numatytą tarptautinę taikos konferenciją, reikalauja pergalių mūšio lauke.

Jo pajėgos nuo balandžio mėnesio pradžios yra įklimpusios Tripolio pakraštyje.

Kh. Haftaro vadovaujamos Libijos nacionalinės armijos pareigūnas pareiškė, kad jų gretose nėra nei Rusijos, nei kitų užsienio kovotojų.

J. Prigožinas į elektroniniu paštu išsiųstus klausimus neatsakė. V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad neturi jokios informacijos apie samdinius Libijoje.

J. Prigožinas pasistengė tapti vienu pagrindinių žaidėjų vis labiau plėtojamoje Rusijos užsienio politikoje. Rugpjūtį „Bloomberg“ pranešė, kad Kremliaus samdiniai Sirijoje ruošiasi sukilėlių užimto Idlibo puolimui, siekiant užbaigti aštuonerius metus besitęsiantį pilietinį karą.

Centrinės Afrikos Respublikoje jo kariai remia vyriausybę, kuri nekontroliuoja didžiosios šalies dalies; kitur Afrikoje jie siūlo apsaugą, moko naudotis ginklais ir padeda kariuomenės vadams rengti rinkimus.

Jungtinėse Valstijose J. Prigožinui priklausančiai bendrovei buvo pareikšti kaltinimai dėl finansinės paramos Rusijos kišimuisi į 2016 m. prezidento rinkimus.

Užsienio intervencija

Libijoje J. Prigožino vyrai žengia į jau perpildytą kovos lauką. Jungtiniai Arabų Emyratai ir Egiptas taip pat palaiko Kh. Haftarą, o Turkija remia Jungtinių Tautų pripažintą vyriausybę Tripolyje.

Abi pusės puola viena kitą ginkluotais dronais: JAE naudoja kiniškus „Wing Loong“, o Tripolio vyriausybė – turkiškus modelius. Du Vakarų diplomatai patvirtino, kad „Vagner“ vyrai Kh. Haftarui teikia artilerinį pastiprinimą.

Libijos vidaus reikalų ministras Fathi Bashagha pirmadienį Libijos „Al-Ahrar TV“ pranešė, kad Kh. Haftaro pajėgos pirmiausia įdarbino Sudano karius, „o po jų nesėkmės nutarė pasikliauti „Vagner“ komanda“.

Libijoje, kurioje yra didžiausios naftos atsargos Afrikoje, Rusija ir anksčiau rėmė Kh. Haftarą ir siekė užtikrinti politinį vaidmenį Saifui al-Islamui al-Qaddafiui, Kremliui palankaus diktatoriaus Moammaro Qaddafio sūnui. Liepos mėnesį du su J. Prigožinu siejami Rusijos piliečiai buvo suimti ir apkaltinti tuo, kad esą siekė paveikti galimus rinkimus Libijoje.

Libijos pareigūnai teigė, kad surinkti įrodymai liudija, jog jie planavo kištis į rinkimų kampanijas ir kitose Afrikos šalyse. Vyrai tebėra sulaikyti.

Pasak Vakarų diplomatų, samdiniai pirmiausia buvo išsiųsti į Kh. Haftaro Jufros bazę, o vėliau dislokuoti Tripolio prieigose. Du vyresnieji JT remiamos Tripolio vyriausybės saugumo vadai patvirtino, kad samdyti kariai dalyvavo oro antskrydžiuose, įskaitant dronų ataką rugsėjo 9 d. ūkyje į pietus nuo Tripolio, kurį jie naudojo kaip bazę.

Dronų atakos

Libijos, arabų ir Vakarų pareigūnai teigia, kad Turkija vykdo antskrydžius Tripolio vyriausybės vardu. Dronus tiekia ir eksploatuoja kompanija „Baykar Insansiz Hava Araci Sistemleri“, kuri priklauso Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano žento šeimai.

Tiek „Baykar“, tiek Turkijos vyriausybės pareigūnas komentuoti šią informaciją atsisakė.

Libijai nuo 2011 m. taikomas prastai įgyvendinamas JT ginklų embargas. Turkija, Rusija, JAE, Egiptas, Prancūzija ir kitos valstybės remia vieną arba kitą – o kai kuriais atvejais abi – pilietinio karo puses.

Vašingtonas, turintis svarbesnių prioritetų, daugiausia pasyviai stebėjo, kaip kiti kaunasi tarpusavyje dėl dominavimo šioje OPEC valstybėje.

Samdinių dislokacija mūšių teritorijose reiškia iki šiol labiausiai tiesioginį J. Prigožino kišimąsi į Libijos karą, likus vos kelioms savaitėms iki tarptautinės taikos konferencijos Berlyne, kuri, kaip tikimasi, prives prie ugnies nutraukimo.