Areštai buvo įvykdyti po pačiame Džakartos centre naktį įsiplieskusių įnirtingų gatvių susirėmimų tarp riaušių policijos ir akmenis svaidžiusių protestuotojų, daugelis kurių buvo mokiniai ir studentai.

Saugumo pajėgos antradienį ruošėsi tolesniems neramumams, prisaikdinus apie 575 įstatymų leidėjų užbarikaduotuose parlamento rūmuose.

Šią Pietryčių Azijos salų valstybę sukrėtus neramumų bangai nuo praėjusios savaitės žuvo mažiausiai du studentai, dar šimtai buvo sužeisti.

Protestai vyko likus vos kelioms savaitėms iki Joko Widodo prisaikdinimo dar vienai kadencijai pasaulio trečiosios pagal gyventojų skaičių demokratijos prezidento poste.

Rengiamos akcijos yra vieni didžiausių studentų mitingų nuo 1998 metais vykusių masinių demonstracijų, išprovokavusių įvykius, kurie nulėmė diktatoriaus Suharto atsistatydinimą.

„Iki šiol sulaikėme 519 riaušininkų, dalyvavusių vakarykštėse demonstracijose“, – naujienų agentūrai AFP antradienį pranešė Džakartos policijos atstovas Argo Yuwono.

„Apklausiame juos, siekdami nustatyti, ar jie tikrai yra studentai“, – pridūrė jis.

Indonezijos valdžia siekia sukurti įspūdį, kad protestus kursto agitatoriai, siekiantys sutrikdyti vyriausybės darbą. Pareigūnai taip pat perspėja, jog protesto akcijos yra panašios į gegužės mėnesį Džakartą paralyžiavusias riaušes, kilusias po rinkimų.

Kaip pareiškė Nacionalinės policijos atstovas Dedi Prasetyo, kurio žodžius citavo vietos žiniasklaida, pareigūnai per pirmadienio protestus sulaikė 649 demonstrantus.

Dar keli dešimtys protestuotojų buvo sužeisti per pirmadienį kitose šalies dalyse vykusius mitingus, informavo tarnybos.

Demonstracija išprovokavo pateiktas įstatymo projektas, numatantis baudžiamojo kodekso griežtinimą: nuo nesantuokinių lytinių santykių kriminalizavimo ir kontraceptikų pardavimo ribojimo iki draudimo įžeisti prezidentą ir griežtesnio šventvagystės įstatymo šioje daugiausia musulmoniškoje šalyje.

Reformų priėmimas jau buvo atidėtas, o J. Widodo pažadėjo apsvarstyti galimybę pakoreguoti atskirą įstatymo projektą, kuris, kaip nuogąstauja kritikai, galėtų susilpninti Indonezijos kovos su korupcijos agentūros vaidmenį.