Informatorius, kuris netrukus gali liudyti Kongrese, nuogąstauja dėl savo saugumo, jei bus atskleista jo tapatybė, sakoma advokatų laiške, kurį paskelbė televizija „CBS News“.

Grumdamasis su didžiausia savo prezidentavimo krize, D. Trumpas virtinėje tviterio žinučių koneveikė raginimus pradėti jo apkaltą už spaudimą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui atlikti tyrimą dėl Joe Bideno – potencialaus D. Trumpo varžovo 2020 metų prezidento rinkimuose.

„Kaip ir kiekvienas amerikietis, nusipelnau susitikimo su savo kaltintoju, ypač dėl to, kad šis kaltintojas, vadinamasis paslapčių viešintojas, tobulą pokalbį su užsienio lyderiu pavaizdavo visiškai netiksliai ir nesąžiningai“, – rašė D. Trumpas.

Jis apkaltino įtakingą Kongreso demokratą Adamą Schiffą praėjusią savaitę melavus Kongresui apie tai, ką D. Trumpas liepą telefonu sakė V. Zelenskiui.

„Jis užsirašė ir perskaitė siaubingų dalykų; paskui pareiškė, kad tai buvo Jungtinių Valstijų prezidento žodžiai. Norėčiau, kad A. Shiffas būtų apklaustas aukščiausiu lygiu dėl sukčiavimo ir išdavystės“, – rašė valstybės vadovas.

D. Trumpo patarėjai respublikonai stengėsi primesti kaltę jo apkaltos siekiančiai Demokratų partijai, teigdami, kad prezidentas šioje istorijoje yra tikrasis „informatorius“, nes paprašė Ukrainos atlikti tyrimą dėl J. Bideno ir jo sūnaus galimai korupcinės veiklos.

„Šis asmuo yra sabotuotojas, siekiantis pakenkti demokratiškai išrinktai vyriausybei“, – televizijai „Fox News“ sakė prezidento patarėjas Stephenas Milleris.

„Amerika suinteresuota korupcijos skandalo Ukrainoje ištyrimu“, – pridūrė jis.

D. Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani, kuriam, kaip paaiškėjo, prezidentas buvo pavedęs palaikyti ryšį su Kijevu tariantis dėl tyrimo Bidenų atžvilgiu, sekmadienį pokalbių laidose drauge su S. Milleriu aktyviai gynė Baltųjų rūmų vadovą.

Anot R. Giuliani, kilus įtarimų dėl Bidenų veiklos Ukrainoje, prezidento pareiga buvo aptarti šį klausimą su Kijevu.

„Jei [D. Trumpas] nebūtų buvęs paprašęs jų atlikti tyrimą, jis būtų pažeidęs Konstituciją“, – televizijos ABC laidai „This Week“ sakė R. Giuliani ir pridūrė, kad prezidentas „buvo apšmeižtas demokratų“.

Skundą dėl D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbio telefonu parašiusiam pareigūnui suteikta federalinė apsauga

Amerikos žvalgybos darbuotojui, parašiusiam skundą dėl liepos mėnesį įvykusio JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pokalbio telefonu, suteikta federalinė apsauga. Tai sakoma dokumentuose, su kuriais sekmadienį pavyko susipažinti televizijos kanalui CBS.

Kanalo duomenimis, informatoriui paskirta apsauga, nes jis ar ji nerimauja dėl savo saugumo.

Anksčiau sekmadienį D. Trumpas tviteryje parašė, kad norėtų susitikti su žmogumi, kuris parašė skundą, taip pat su tais, kurie pateikė informatoriui duomenų apie Baltųjų rūmų šeimininko pokalbį su V. Zelenskiu.

Pranešimai, jog Baltųjų rūmų šeimininkas, telefonu kalbėdamasis su Ukrainos prezidentu V. Zelenskiu, grasino nutrauksiąs pagalbą Ukrainai, jeigu nebus pradėtas baudžiamasis tyrimas prieš pagrindinį D. Trumpo konkurentą 2020 metais įvyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose Joe Bideną ir jo sūnų Hunterį, kuris turėjo reikalų su viena Ukrainos kompanija, sukėlė didelį skandalą Vašingtone.

Trečiadienį Baltieji rūmai paskelbė liepos mėnesį įvykusio dviejų šalių lyderių pokalbio stenogramą. Iš penkių puslapių dokumento matyti, kad D. Trumpas ragino V. Zelenskį pradėti tyrimą, kuris galėtų pakenkti jo politiniam priešininkui, demokratų kandidatui į JAV prezidentus J. Bidenui.