Iš paskelbtos pokalbio išklotinės, atsidūrusios diskusijų dėl galimos apkaltos JAV prezidentui dėmesio centre, išryškėja šalies lyderis-naujokas, labai norintis įtikti savo įtakingesniam kolegai.

Buvęs populiarus ukrainiečių komikas, televizijos serialo „Liaudies tarnas“ žvaigždė, Volodymyras Zelenskis, vos užėmęs aukščiausio šalies vadovo postą, jau vadina skandalų šleifo neatsikratantį D. Trumpą „puikiu mokytoju“ „politikos apsišvarinimo“ sferoje ir skuba pasidžiaugti savo viešnage dangoraižyje per savo kelionę į Niujorką. Vieną akimirką net pasiūlo D. Trumpui šokti į jo lėktuvą aplankyti Ukrainos iš Lenkijos „arba mes galime skristi jūsų lėktuvu, kuris greičiausiai daug geresnis nei mano“.

Bet toliau - dar blogiau; jis atvirai skundžiasi, kad Europos lyderiai , įskaitant Angelą Merkel, daro ne tiek, kiek galėtų, kad padėtų Ukrainai, pavadindamas Jungtines Valstijas „daug didesne partnere nei Europos Sąjunga“.

Finansinė parama

Nors Jungtinės Valstijos skyrė Ukrainai milijardus JAV dolerių dvišalio finansavimo (nuo 2014-ųjų Baltieji rūmai Ukrainai skyrė daugiau kaip 2 mlrd. dolerių (1,8 mlrd. eurų) vertės pagalbos) ir teikė karinę pagalbą, Europos Sąjunga nuo 2014 metų Ukrainai suteikė daugiu nei 15 mlrd. eurų (16 mlrd. dolerių) subsidijų ir paskolų mainais į reformas. Į tą sumą įskaičiuojamos ir 3,5 mlrd. eurų investicijos iš Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB).

Pats D. Trumpas atvirai kalba apie tai, kad ES nepanaudoja savo įtakos padėti Ukrainai. V. Zelenskio pastabos vargu ar patiks Berlynui ar Paryžiui, pokalbyje minimas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas.

„Tai bus pamoka V. Zelenskiui, – telefonu kalbėjo Volodymyras Fesenka, „Penta“ tyrimų instituto, įsikūrusio Kijeve, vadovas. – Visa ši istorija gali turėti papildomo neigiamo konteksto jo santykiams su Angela Merkel ir kai kuriais JAV politikais, atstovaujančias demokratų partijai. Bet kontroversiškiausią įspūdį paliko jo noras padėti D. Trumpui pasiekti, kad būtų pradėtas tyrimas dėl Joe Bideno, kuris yra vienas iš demokratų partijos kandidatų į JAV prezidentus 2020-ųjų rinkimuose. J. Bideno sūnus, Hunteris, turėjo verslo santykių Ukrainoje, ir D. Trumpas tvirtina, kad jo tėvas ragino atleisti šios šalies generalinį prokurorą, pradėjusį „Burisma“ dujų įmonės, kuriai dirbo Hunteris Bydenas, tyrimą. Joe Bidenas įtarimus neigia. Bet. V. Zelenskis tikina, kad „mes rimtai pasidomėsim šiuo atveju ir tyrimu“.

Galų gale tyrimo dėl apkaltos metu galbūt bus nustatyta, ar D. Trumpo V. Zelenskiui pateiktas prašymas buvo priimtinas.

Žmogui, kuris užėmė aukščiausio Ukrainos vadovo postą vos prieš keturis mėnesius, sugrįžus namo gali tekti pačiam atremti politinį kirtį.