„Tikimės pamatyti greitus veiksmus – suvaržymų panaikinimą ir sulaikytųjų paleidimą“, – žurnalistams sakė Alice Wells, Valstybės departamento aukšto rango pareigūnė Pietų Azijai.

Ji taip pat sakė, kad D. Trumpas „nori tarpininkauti, jei to paprašytų abi šalys“, bet pridūrė, kad Indija jau ilgą laiką nesutinka su jokiu išorės veikėjų vaidmeniu.

Jungtinės Valstijos yra susirūpinusios, kad Kašmyre sulaikoma daug žmonių, tarp jų politikų ir verslo lyderių, ir kad taikomi suvaržymai Džamu ir Kašmyro gyventojams, nurodė A. Wells.

„Laukiame, kad Indijos vyriausybė atnaujintų politinį bendravimą su vietos lyderiais ir žadamų rinkimų planavimą“, – sakė ji.

Indijos premjeras Narendra Modi rugpjūčio mėnesį atšaukė Džamu ir Kašmyro autonominį statusą, kaip ilgą laiką siekė jo hinduistų nacionalistų judėjimas. Džamu ir Kašmyras buvo vienintelė Indijos valstija, kurioje daugumą gyventojų sudaro musulmonai.

Indijos pareigūnai Kašmyre sulaikė daug politinių lyderių ir didelėje šio Himalajų regiono dalyje nutraukė mobiliojo ryšio bei interneto paslaugas paprastiems žmonėms.

A. Wells nurodė, kad JAV susirūpinimą dėl Kašmyro reiškė „aukščiausiais lygiais“, bet nesakė, ar D. Trumpas iškėlė šį klausimą per susitikimus su N. Modi.

Sekmadienį D. Trumpas prisidėjo prie N. Modi per Hjustone įvykusį daugiau kaip 50 tūkst. indų kilmės amerikiečių mitingą. Jame abu lyderiai žarstė pagyras vienas kitam.

D. Trumpui savo nerimą dėl Kašmyro taip pat reiškė Pakistano, kuris kontroliuoja dalį šio ginčijamo regiono, premjeras Imranas Khanas.