Pasak prezidento, tas asmuo yra „beveik šnipas“, galėjęs įvykdyti išdavystę, už kurią skiriama mirties bausmė.

Po šių D. Trumpo komentarų keli demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų komitetų pirmininkai perspėjo prezidentą „nebauginti liudytojų“.

Apkaltos pavojaus persekiojamas D. Trumpas Niujorke uždarame renginyje kalbėjo Amerikos diplomatams ir jų šeimų nariams, įskaitant vaikus, per privatų renginį JAV misijos Jungtinėse Tautose darbuotojams, kai užsipuolė tuos, kas padėjo jo kaltintojui.

D. Trumpas atkreipė dėmesį, kad informatorius ne pats surinko informaciją apie įtariamą prezidento piktnaudžiavimą postu.

„Kas tas žmogus, kuris suteikė paslapčių viešintojui šią informaciją? Nes tai beveik šnipas, – sakė D. Trumpas. – Žinot, ką darydavome senais laikais, kai buvome sumanūs, taip? Šnipai ir išdavystė? Tvarkydavomės su tuo kiek kitaip, nei dabar.“

Prezidento komentarų įrašą gavo ir paskelbė laikraštis „Los Angeles Times“, „Bloomberg“ gavo D. Trumpo kalbos vaizdo įrašą.

Paviešinti komentarai iš prezidento lūpų nuskambėjo užsienio misijose dirbantiems JAV pareigūnams, patvirtino net du šaltiniai – vienas iš jų D. Trumpo žodžius girdėjo pats, o antrajam juos perdavė susitikime buvęs asmuo.

Vienas iš šaltinių CNN sakė, kad prezidento žodžiai „šokiravo“ ir pribloškė „nuožmumu“.

Kiti įtakingiausi Jungtinių Valstijų valdžios pareigūnai taip pat buvo toje pačioje patalpoje, kurioje pratrūko D. Trumpas. Tarp jų buvo ir Jungtinių Valstijų ambasadorė Jungtinėse Tautose Kelly Craft.

Tik ne visi klausiusieji nesutinka su D. Trumpo žodžių pagrįstumu. Jungtinių Valstijų misijos Jungtinėse Tautose darbuotojai į renginį galėjo pasikviesti bičiulių ar šeimos narių. Dauguma tokį kvietimą priėmusių – D. Trumpo šalininkai, kurių prezidento retorika visai neišgąsdino, teigia šaltinis.

D. Trumpo kalba Jungtinėse Tautose dirbantiems JAV diplomatams netrukus nuo J. Bideno temos nukrypo prie 2016 metais vykusių rinkimų, toliau prie angliakasių ir galiausiai – demokrato Adamo Schiffo kaklo storio, skelbia „Bloomberg“

„Jo kaklas tokio dydžio“, – kalbėjo D.Trumpas, savo teiginį bandydamas iliustruoti ir vizualiai. „Jis vilki per didelius marškinius, nes tiesiog tokių marškinių nenusipirksi. Niekada nebuvo angliakasys, tik tiek galiu pasakyti“, – kalbėjo Jungtinių Valstijų prezidentas.

Vieną akimirką D. Trumpas pareiškė, jog vienintelis jo pirmtakas šiose pareigose, kuris buvo geresnis prezidentas nei jis, buvo Abrahamas Lincolnas.

„Aš esu labiausiai prezidentiškas prezidentas, išimtis galbūt Abrahamas Lincolnas, kai nešiojo skrybėlę. To taip lengvai neperspjausi. Tik mano šukuosena geresnė“, – postringavo JAV prezidentas.

D. Trumpas nuolat kartojo savo teiginius, kad J. Bideno sūnus Hunteris Bidenas neteisėtai iš verslų Kinijoje ir Ukrainoje susikrovė milijonus dolerių. Būtent tokie kaltinimai ir atsidūrė skambučio Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui skandalo epicentre. D. Trumpas, esą, spaudė Ukrainos prezidentą imtis Bidenų veiklos tyrimo.

Buvusį Jungtinių Valstijų viceprezidentą jis pavadino „apsimiegojusiu Joe Bidenu, kuris bukas kaip akmuo“.

D. Trumpo teigimu, jis sąmoningai demokratus ir žiniasklaidą maitina gandais, esą, negerbia prezidento įgaliojimų, nes tai juos „veda iš proto“.

Prezidentas taip pat nepagarbiai atsiliepė apie tai, kaip žiniasklaida nušvietė jo susitikimą Niujorke su V. Zelenskiu, ir eilinį kartą įžeidė savo nuolatinę auką – CNN.

„Jūs gi žinote tuos galvijus žiniasklaidoje. Jie galvijai. Baisesnių žmonių gyvenime nesutiksi. Padugnės. Dauguma jų – padugnės“, – rėžė D. Trumpas.

DELFI primena, kad aukšto rango demokratai ketvirtadienį apkaltino Baltuosius rūmus prisidėjus prie „dangstymo“, bandant nuslėpti JAV prezidento Donaldo Trumpo skambučio į Kijevą įrašą, kuriame jis ragino Ukrainos vadovą Volodymyrą Zelenskį ištirti buvusio amerikiečių viceprezidento Joe Bideno veiklą.

„Tai yra dangstymas“, – žurnalistams pareiškė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, pristatydama savo argumentus JAV prezidento apkaltos procesui dėl piktnaudžiavimo valdžia pradėti.

Vienas informatorius iš JAV žvalgybos bendruomenės pasidalino savo įtarimais, kad Baltųjų rūmų teisininkai nurodė perkelti liepos 25 dieną įvykusio D. Trumpo ir V. Zelenskio telefoninio pokalbio įrašą į atskirą ribotos prieigos elektroninę sistemą, kurią, pasak N. Pelosi, „Baltieji rūmai naudojo politinio pobūdžio informacijai slėpti“.

J. Bidenas, vienas iš realiausių pretendentų į Demokratų partijos kandidatus JAV prezidento rinkimuose, kol kas nepakomentavo, kaip vertina anksčiau šiandien paviešintą to informatoriaus skundą, bet kiti demokratų kandidatai kaltino Baltuosius rūmus „dangstymu“.

„Donaldas Trumpas siekė užsienio įsikišimo į mūsų rinkimus iš Ovaliojo kabineto“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė senatorė Elizabeth Warren.

„Jis bandė dangstyti savo veiksmus. Įsikišo ir jo paskirtieji pareigūnai, pažeisdami įstatymus mėgindami sustabdyti šį informatoriaus skundą“, – pridūrė ji.

Senatorius Bernie Sandersas sakė, kad minimas skundas „tėra korumpuoto, nelegalaus ir amoralaus šio prezidento elgesio ledkalnio viršūnė“.

„[Atstovų] Rūmai privalo atidžiai ištirti šio Trumpo [vykdytą] šio skambučio dangstymą ir kitus jo mėginimus pasinaudoti vyriausybės ištekliais, kad padėtų savo perrinkimo kampanijai“, – pranešime pabrėžė B. Sandersas.

Julianas Castro, dar vienas demokratas, siekiantis tapti partijos kandidatu 2020-ųjų JAV prezidento rinkimuose, irgi prisidėjo prie kaltinimų Baltiesiems rūmams.

„Informatoriaus skundas atskleidė kriminalines pastangas išreikalauti nešvaraus politinio poelgio iš užsienio vyriausybės ir masinį Baltųjų rūmų diriguojamą dangstymą“, – teigė J. Castro.

Per minimą pokalbį D. Trumpas nekart prašė V. Zelenskio ištirti J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio, kuris buvo vienos Ukrainos dujų kompanijos valdybos narys, veiklą.

Pasirodžius informacijai apie šį pokalbį, Atstovų Rūmai pradėjo oficialų apkaltos tyrimą, kuriuo siekiama nuversti D. Trumpą iš posto dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais.

To informatoriaus teigimu, Baltųjų rūmų pareigūnai reiškė susirūpinimą dėl D. Trumpo pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu. Jis sakė iš tų pareigūnų sužinojęs, kad jie veikiausiai „tapo prezidento piktnaudžiavimo savo įgaliojimais asmeniniais tikslais liudininkais“.

Pasak informatoriaus, „aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnai įsikišo, kad „paslėptų“ visus to pokalbio įrašus“, įskaitant nuorašą, kurį Baltieji rūmai paskelbė trečiadienį.

„Baltųjų rūmų pareigūnai man sakė, kad Baltųjų rūmų teisininkai jiems „nurodė“ ištrinti elektroninę stenogramą iš kompiuterinės sistemos, kur paprastai laikomos tokios stenogramos“, – pridūrė informatorius.

„Ta stenograma buvo patalpinta į atskirą elektroninę sistemą, kuri paprastai naudojama saugoti ir tvarkyti įslaptintą, itin jautraus pobūdžio informaciją“, – teigiama skunde.