„Tai yra dangstymas“, – žurnalistams pareiškė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, pristatydama savo argumentus JAV prezidento apkaltos procesui dėl piktnaudžiavimo valdžia pradėti.

Vienas informatorius iš JAV žvalgybos bendruomenės pasidalino savo įtarimais, kad Baltųjų rūmų teisininkai nurodė perkelti liepos 25 dieną įvykusio D. Trumpo ir V. Zelenskio telefoninio pokalbio įrašą į atskirą ribotos prieigos elektroninę sistemą, kurią, pasak N. Pelosi, „Baltieji rūmai naudojo politinio pobūdžio informacijai slėpti“.

J. Bidenas, vienas iš realiausių pretendentų į Demokratų partijos kandidatus JAV prezidento rinkimuose, kol kas nepakomentavo, kaip vertina anksčiau šiandien paviešintą to informatoriaus skundą, bet kiti demokratų kandidatai kaltino Baltuosius rūmus „dangstymu“.

„Donaldas Trumpas siekė užsienio įsikišimo į mūsų rinkimus iš Ovaliojo kabineto“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė senatorė Elizabeth Warren.

„Jis bandė dangstyti savo veiksmus. Įsikišo ir jo paskirtieji pareigūnai, pažeisdami įstatymus mėgindami sustabdyti šį informatoriaus skundą“, – pridūrė ji.

Senatorius Bernie Sandersas sakė, kad minimas skundas „tėra korumpuoto, nelegalaus ir amoralaus šio prezidento elgesio ledkalnio viršūnė“.

„[Atstovų] Rūmai privalo atidžiai ištirti šio Trumpo [vykdytą] šio skambučio dangstymą ir kitus jo mėginimus pasinaudoti vyriausybės ištekliais, kad padėtų savo perrinkimo kampanijai“, – pranešime pabrėžė B. Sandersas.

Julianas Castro, dar vienas demokratas, siekiantis tapti partijos kandidatu 2020-ųjų JAV prezidento rinkimuose, irgi prisidėjo prie kaltinimų Baltiesiems rūmams.

„Informatoriaus skundas atskleidė kriminalines pastangas išreikalauti nešvaraus politinio poelgio iš užsienio vyriausybės ir masinį Baltųjų rūmų diriguojamą dangstymą“, – teigė J. Castro.

Per minimą pokalbį D. Trumpas nekart prašė V. Zelenskio ištirti J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio, kuris buvo vienos Ukrainos dujų kompanijos valdybos narys, veiklą.

Pasirodžius informacijai apie šį pokalbį, Atstovų Rūmai pradėjo oficialų apkaltos tyrimą, kuriuo siekiama nuversti D. Trumpą iš posto dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais.

To informatoriaus teigimu, Baltųjų rūmų pareigūnai reiškė susirūpinimą dėl D. Trumpo pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu. Jis sakė iš tų pareigūnų sužinojęs, kad jie veikiausiai „tapo prezidento piktnaudžiavimo savo įgaliojimais asmeniniais tikslais liudininkais“.

Pasak informatoriaus, „aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnai įsikišo, kad „paslėptų“ visus to pokalbio įrašus“, įskaitant nuorašą, kurį Baltieji rūmai paskelbė trečiadienį.

„Baltųjų rūmų pareigūnai man sakė, kad Baltųjų rūmų teisininkai jiems „nurodė“ ištrinti elektroninę stenogramą iš kompiuterinės sistemos, kur paprastai laikomos tokios stenogramos“, – pridūrė informatorius.

„Ta stenograma buvo patalpinta į atskirą elektroninę sistemą, kuri paprastai naudojama saugoti ir tvarkyti įslaptintą, itin jautraus pobūdžio informaciją“, – teigiama skunde.