V. Putinas: „išmintingas valstybininkas“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino buvusį prancūzų lyderį „išmintingu ir toliaregišku valstybininku“, pranešė Kremlius.

V. Putinas gyrė J. Chiraco „intelektą ir plačias žinias“, nurodė Rusijos prezidentūra, pridurdama, kad valstybės vadovas išsiuntė telegramą velionio našlei Bernadette Chirac telegramą, kurioje pareiškė užuojautą.

Savo telegramoje V. Putinas pavadino J. Chiracą politiku, kuris „nuolat gynė savo šalies interesus“.

Rusija atsimins jo didžiulį indėlį į mūsų dviejų valstybių draugiškus ryšius [ir] abiem pusėms naudingą bendradarbiavimą“, – cituojamas rusų prezidentas.

A. Merkel: „partneris ir draugas“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel atidavė duoklę J. Chiracui kaip „nuostabiam partneriui ir draugui“.

„Mane labai nuliūdino žinia apie Jacques'o Chiraco mirtį, – A. Merkel vardu socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jos atstovas Steffenas Seibertas. – Jis buvo nuostabus partneris ir draugas mums, vokiečiams, taip pat asmeniškai man.“

Kanclerė pareiškė „gedinti žymaus valstybininko ir europiečio kartu su jo artimaisiais ir prancūzų tauta“.

J.-C. Junckeris: ES palikimas

Europos Komisijos pirmininkas ir buvęs Liuksemburgo premjeras Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, kad buvo „sujaudintas ir priblokštas“, sužinojęs apie J. Chiraco mirtį.

Europa ne tik neteko žymaus valstybininko, bet ir pirmininkas neteko artimo draugo“, – J-C. Junckerį citavo EK atstovė Mina Andreeva.

Pasak jos, J.-C. Junckeris norėtų „atiduoti duoklę jo plačiam viso gyvenimo darbui; jo palikimas Prancūzijai ir Europos Sąjungai visam laikui liks su mumis“.

„Nors buvo galimybė pasiruošti tokiai tragiškai akimirkai, pirmininkas neturi žodžių išreikšti savo sielvartą“, – pažymėjo atstovė.

Gabono prezidentas: „dvasinis tėvas“

Anot Gabono prezidento Ali Bongo. J. Chiracas „nuoširdžiai mylėjo Afriką“.

„Man jis buvo daugiau nei draugas – jis buvo dvasinis tėvas. Niekada nepamiršiu jo gerumo“, – sakė jis.

G. Schroderis: „žavi asmenybė“

Buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroderis pareiškė: „Jis buvo patyręs politikas, istoriją išmanęs europietis, žavi asmenybė.“

Bosnių lyderis: J. Chiracas kovojo su „tamsa“

Bosniams Bosnijos ir Hercegovinos prezidiume atstovaujantis Šefikas Džaferovičius sakė: „Jis buvo vienas iš tų lyderių, kurie aiškiai suprasdavo skirtumą tarp gėrio ir blogio ir turėjo drąsos kovoti su tamsiomis jėgomis, terorizavusiomis Sarajevo ir visos Bosnijos nekaltus gyventojus.“

N. Sarkozy: „mano gyvenimo dalis“

Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pavadino savo pirmtaką J. Chiracą mentoriumi, kuris „nė per colį neatsiribodavo nei nuo mūsų nepriklausomybės, nei nuo savo gilių įsipareigojimų Europai“.

„Šiandien dingo dalis mano gyvenimo“, – rašoma N. Sarkozy pareiškime, kuriame priduriama, jog J. Chiracas „įkūnijo Prancūziją, ištikimą savo visuotinėms vertybėms“.

T. Blairas: „visada geras“

Buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) sakė: „Kad ir kokių nesusitarimų kartais turėdavome, jis visuomet būdavo geras, kilnus ir palaikantis.“

B. Johnsonas: „likimo kūrėjas“

Britų premjeras Borisas Johnsonas ketvirtadienį pavadino J. Chiracą „sunkiai nugalimu politiniu lyderiu, kūrusiu savo tautos likimą“.

Jis per tviterį prancūzų kalba pareiškė užuojautą velionio šeimai ir draugams bei prancūzų tautai, pridurdamas angliškai: „Jo nebuvimas bus jaučiamas visoje Prancūzijoje, iš kartos į kartą.“

P. Sanchezas: „pėdsakas Europoje“

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas sakė: „Netekome lyderio, palikusio pėdsaką Europos politikoje.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)