Pasak EK atstovės spaudai Minos Andrejevos, EK pirmininkas „neturi žodžių išreikšti savo sielvartą“. Atstovė pridūrė, kad J. C.

Junckeris kartu reiškia padėką J. Chiracui už viso jo gyvenimo darbą ir palikimą Prancūzijoje ir Europoje.

Į žinią apie J. Chiraco mirtį sureagavo ir kiti politikai. Kitas buvęs Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, pagerbdamas J. Chiracą, apibūdino jį kaip „kovotoją“, kuris „žinojo, kaip užmegzti asmeninį ryšį su prancūzais“.

„J. Chiracas yra Prancūzijos istorijos dalisׅ“, – teigė Prancūzijos parlamento pirmininkas Richardas Ferrand'as.

Pasklidus žiniai apie buvusio šalies prezidento mirtį, abeji Prancūzijos parlamento rūmai pagerbė J. Chiracą tylos minute. Tuo metu dabartinis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas atšaukė planuotą kelionę į pietinę šalies dalį ir vakare kreipsis į tautą.

J. Chiraco įpėdinis Prancūzijos prezidento poste Nicolas Sarkozy sureagavo pareikšdamas, kad „šiandien dingo dalis mano gyvenimo“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pavadino J. Chiracą nuostabiu partneriu ir draugu.

„Man labai liūdna išgirsti žinią apie J. Chiraco mirtį. Jis buvo nuostabus partneris ir draugas mums vokiečiams ir asmeniškai man“, – teigė A. Merkel.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pagerbė buvusį Prancūzijos prezidentą, pavadindamas jį „išmintingu ir įžvalgiu valstybės vadovu“. V. Putinas, kuris anksčiau buvo sakęs, kad J. Chiracas yra vienas iš lyderių, kuriais jis labiausiai žavisi, gyrė politiką už „jo intelektą ir žinias“.

J. Chiracas padarė įspūdingą politinę karjerą – du kartus buvo Prancūzijos premjeru, du kartus – šalies prezidentu ir 18 metų – Prancūzijos sostinės Paryžiaus meru. Prancūzijos prezidento pareigas J. Chiracas ėjo 1995-2007 metais. Vadinasi, politikas iš viso 12 metų praleido šalies prezidento poste, ir jis tapo antru ilgiausiai pareigas ėjusiu Prancūzijos pokario prezidentu. Prancūzijos ministro pirmininko pareigas jis ėjo 1974-1976 metais ir 1986-1988 metais, o 1977-1995 metais taip pat buvo Paryžiaus meras.

Tarptautinėje arenoje J. Chiracas bus geriausiai prisimenamas dėl griežto savo nepritarimo 2003 m. JAV vadovaujamai invazijai į Iraką.

Vis dėlto J. Chiraco palikimą temdo tai, kad politikas buvo nuteistas lygtinai dėl korupcijos. Netekęs prezidentui taikomos neliečiamybės, 2011 metais jis buvo nuteistas lygtinai dėl korupcijos, įskaitant netinkamą valstybinių lėšų panaudojimą, kai ėjo Paryžiaus mero pareigas.

Pastaraisiais metais buvęs Prancūzijos prezidentas retai rodėsi viešumoje. Kaip žinoma, J. Chiraco sveikata buvo prasta.

2005 metais politikas patyrė insultą, ir nuo to laiko jo sveikata vis prastėjo. 2014 metais jo sutuoktinė Bernadette užsiminė, kad Jacques'as turi problemų su atmintimi ir dėl to daugiau nekalbės viešai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)