45 metų Roberto Sparkso mirtis buvo konstatuota 18 val. 39 min. vietos (ketvirtadienį 2 val. 39 min. Lietuvos) laiku.

Teismas 2008 metais jam skyrė aukščiausiąją bausmę už žmonos ir devynių bei dešimties metų posūnių mirtiną subadymą šeimos namuose Dalase. Per šį vidury nakties įvykdytą nusikaltimą R. Sparksas taip pat išžagino savo podukras – 12 ir 14 metų mergaites.

Tuojau po šių žudynių vyras tvirtino, kad bandė apsisaugoti nuo savo žmonos, esą mėginusios jį nunuodyti.

Advokatai apskundė teismo nutartį JAV Aukščiausiajam Teismui, argumentuodami, kad jų kliento psichika sutrikusi ir kad jis kenčia nuo psichozės, todėl jam negali būti skirta mirties bausmė.

Teisininkai taip pat tvirtino, kad prisiekusiųjų nuomonę galėjo paveikti nagrinėjant bylą vieno teismo vykdytojo ryšėtas kaklaraištis su švirkšto atvaizdu, akivaizdžiai turint omenyje egzekucijos procedūrą.

Aukščiausiasis Teismas apeliaciją atmetė likus kelioms valandoms iki egzekucijos.

Teisėja Sonia Sotomayor pripažino, kad teismo vykdytojo pasirinkimas buvo „labai neraminantis“, bet pridūrė, kad nėra pakankamai įrodymų, jog prisiekusieji jo kaklaraištį matė.

Ji ragino teisėjus „ateityje įsikišti“ ir pareikalauti, kad tokias aprangos detales dėvintys žmonės jas nusiimtų arba paliktų teismo salę.

R. Sparksas tapo septintuoju asmeniu, kuriam nuo šių metų pradžios Teksase buvo įvykdyta egzekucija, ir 16-uoju – Jungtinėse Valstijose.