Ukrainos prezidentas V. Zelenskis, Jungtinėse Tautose susitikęs su prezidentu Trumpu, juokavo, kad geriau susitikti asmeniškai priešais televizijos kameras, nei kalbėtis telefonu.

„Mes kalbėjome apie daug dalykų ir aš manau, ir jūs tai perskaitėte, manęs niekas nespaudė“, – Ukrainos prezidentas V.Zelenskis.

Zelenskis pakvietė D. Trumpą į Ukrainą. Ukrainos prezidentas priminė, kad Barackas Obama nerado tam laiko. D. Trumpas atsakė, kad pasistengs rasti laiko vizitui.

Dvišaliame susitikime su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu prezidento Trumpo buvo paklausta, ar tikslinga jo asmeniniam advokatui R.Giuliani įsitraukti į vyriausybės verslą.

Kiek anksčiau skandalą sukėlė JAV žiniasklaidoje pasirodę pranešimai, kad liepos 25 dieną D. Trumpas telefonu stengėsi įtikinti Ukrainos prezidentą pradėti tyrimą dėl J. Bideno sūnaus Hunterio (Hanterio) ir „apie aštuonis kartus“ ragino bendradarbiauti su jo asmeniniu advokatu Rudy Giuliani, tariantis dėl šio tyrimo.

„Daug kalbama apie Bideno sūnų, kad Bidenas sustabdė tyrimą, ir daug žmonių nori apie tai sužinoti“ – D. Trumpas sakė V. Zelenskiui liepos 25 dienos pokalbyje telefonu.

Vienas įtakingas JAV demokratas trečiadienį pareiškė, kad prezidento Donaldo Trumpo pokalbis telefonu, per kurį šis prašė Ukrainos lyderio atlikti tyrimą dėl jo politinio varžovo Joe Bideno , primena, kaip korumpuotas mafijos bosas spaudžia savo auką.

Baltųjų rūmų paviešintas pokalbio nuorašas „atspindi klasikinį užsienio lyderio šantažavimą mafijos stiliumi“, teigia Adamas Schiffas vadovaujantis vienam iš Atstovų Rūmų komitetų, vykdančių apkaltos tyrimą dėl D. Trumpo veiksmų.

Liepos 25-osios pokalbio stenograma parodė, kad D. Trumpas ragino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį ištirti J. Bideno ir jo sūnaus veiklą. Jis prašė „paslaugos“, bet neužsiminė, kad suteiks, ko siekė ukrainiečių lyderis – karinę paramą, kurią JAV vadovas įšaldė keliomis dienomis anksčiau.

„Taip kalba mafijos bosas: „Ką jūs mums padarėte? Mes padarėme dėl jūsų labai daug, bet nesulaukėme daug abipusiškumo. Noriu paprašyti jūsų paslaugos“, – kalbėjo A. Schiffas.

„O kokia ta paslauga? Žinoma, paslauga yra ištirti jo politinį varžovą, ištirti Bidenus, – sakė demokratas. – Ukraina žinojo, ką jai reikia padaryti, kad gautų karinės paramos.“

„Prezidentas pažeidė priesaiką“

Pasak A. Schiffo, dokumente pateikiamas pokalbis „yra daug labiau smerktinas, nei aš ar daugelis kitų galėjo įsivaizduoti“.

Jo teigimu, pokalbio stenograma, paskelbta kitą dieną po to, kai demokratai pradėjo apkaltos tyrimą prezidento atžvilgiu, rodo, kad D. Trumpas siekė užsienio pagalbos savo kampanijai prieš 2020-ųjų rinkimus, o tai gali būti neteisėta.

Baltieji Rūmai paviešino Trumpo ir Zelenskio pokalbio stenogramą

Jei D. Trumpas „piktnaudžiautų savo įgaliojimais siekdamas kitos šalies pagalbos savo kampanijai, tai būtų esminis jo priesaikos pažeidimas“, tvirtino demokratas.

Jungtinių Valstijų prezidentas pažeidė savo priesaiką ir paaukojo mūsų nacionalinį saugumą tai darydamas“, – pareiškė A. Schiffas.

Romney: Trumpo pokalbis su Ukrainos prezidentu „kelia didelį nerimą“

JAV prezidento pokalbio santrauka, rodanti, kad šis kalbėjosi su Ukrainos prezidentu apie savo politinį varžovą Joe Bideną, „kelia didelį nerimą“, trečiadienį pareiškė respublikonų senatorius Mittas Romney.

„Tai ir toliau kelia didelį nerimą, pažiūrėsime, kur tai nuves. Bet pirmoji reakcija kelia nerimą“, – sakė M. Romney, Respublikonų partijos kandidatas per 2012 metų prezidento rinkimus ir vienas iš nedaugelio respublikonų Kapitolijuje, viešai išreiškusių didelį susirūpinimą dėl D. Trumpo veiksmų per pokalbį.

M. Romney atsisakė komentuoti, ar oficialiame nuoraše yra įrodymų, kad D. Trumpas grasino nutraukti karinę paramą Ukrainai, jei ši neatliks korupcijos tyrimo dėl J. Bideno sūnaus veiklos, bet pridūrė, kad „jei buvo vadovaujamasi „paslauga už paslaugą“ principu, tai būtų kažkas daug rimtesnio“.

Zelenskis skundėsi Trumpui dėl Ukrainai

Ukrainos prezidentas liepos mėnesį kalbėdamas su JAV prezidentu telefonu sakė, kad Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel daro ne tiek, kiek galėtų, kad padėtų Ukrainai kovoti su Rusijos agresija ir sugriežtintų sankcijas Maskvai.

„Esate visiškai teisus – net ne 100 procentų, o visais 1 000 procentų. Galiu pasakyti štai ką: kalbėjausi su Angela Merkel ir buvau su ja susitikęs. Taip pat buvau susitikęs ir kalbėjausi su Macronu, ir jiems pasakiau, kad jie nedaro tiek, kiek yra būtina sankcijų klausimu. Jie negriežtina sankcijų. Jie nedaro tiek, kiek turėtų padaryti dėl Ukrainos“, – sakė V. Zelenskis per pokalbį, kurio stenograma trečiadienį buvo paskelbta Baltųjų rūmų interneto svetainėje.

V. Zelenskis taip pat išreiškė savo nuomonę, kad nors Europos Sąjunga turėtų būti didžiausia Ukrainos partnerė, „techniškai JAV yra gerokai didesnė partnerė nei ES“. Jis sakė, kad JAV daro daugiau nei ES, ypač, kai kalbama apie sankcijas Rusijai.