Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš tai raštiškai pasiūlė NATO valstybėms abipusiškai atsisakyti iš sausumos paleidžiamų branduolinių vidutinio nuotolio raketų dislokavimo. Anot Maskvos laikraščio „Kommersant“, atitinkamas pasiūlymas pateiktas ir Kinijai.

V. Putinas pasiūlymą pateikė, nes baigėsi Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartis (INF). Vašingtonas, pritarus NATO partnerėms, vasario pradžioje nutraukė sutartį, nes yra įsitikinęs, kad Rusijos turima SSC-8 tipo vidutinio nuotolio sistema šią sutartį pažeidžia. Ji geba paleisti branduolinį užtaisą galinčias nešti raketas, kurios skrieja daugiau kaip 2 000 km. Maskva tai neigia ir nurodo, kad veikimo nuotolis yra mažiau nei 500 km.

INF sutartis draudė gaminti, bandyti ir turėti iš sausumos paleidžiamų balistinių ir sparnuotųjų raketų, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5 500 km. Vilties dėl naujos veiksmingos ginkluotės kontrolės sutarties šiuo metu praktiškai nėra. INF sutartis siejo tik JAV ir Rusiją. Tačiau, manoma, kad dabar ir Kinija turi 2 000 balistinių ir sparnuotųjų raketų, kurias ši sutartis draustų.