Praėjusį penktadienį pateiktas žodinis pasiūlymas apima priešraketinės gynybos sistemos „Patriot“ pardavimą Ankarai ir mažesnius tarifus Turkijos plienui ir aliuminiui, antradienį pranešė laikraštis „Haberturk“.

Žiniasklaida taip pat pranešė, kad JAV galimai pasiūlys naują ekonominį paketą, kuris padidintų dvišalę prekybą nuo apytikriai 19 iki 100 milijardų dolerių.

Tikimasi, kad Turkijos vyriausybei bus išsiųsta ir raštiška pasiūlymo versija, teigia „Haberturk“. JAV ambasada į prašymą pakomentuoti atsakė ne iš karto.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas greičiausiai susitiks dar šią savaitę Niujorke vykstančioje Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

Bet koks tokio pobūdžio pasiūlymas būtų nukrypimas nuo sankcijų, kurias Vašingtonas neseniai paskelbė Ankarai, didėjant įtampai tarp abiejų šalių. JAV atribojo Turkiją nuo pažangių naikintuvų F-35 programos, bausdama už Rusijos raketų sistemos S-400 įsigijimą: Vašingtono teigimu, tai galėtų pakenkti amerikiečių lėktuvų renkamai žvalgybos informacijai. Tuo tarpu Turkija planuoja įsigyti F-35 alternatyvų, kurios galėtų ją dar labiau priartinti prie Maskvos.

Turkija ir JAV taip pat nesutaria dėl to, kaip toli atitraukti Amerikos remiamas kurdų pajėgas nuo Turkijos sienos su Sirija. Ankara kurdų YPG kovotojus suvokia kaip priešus dėl jų ryšių su separatistine PKK grupuote, su kuria Turkija kovoja ne vieną dešimtmetį.

Negana to, Turkijos žiniasklaidos pranešimas kertasi su JAV prekybos sekretoriaus Wilburo Rosso pastebėjimu, prieš dvi savaites išsakytu per jo vizitą Turkijoje, esą derybos dėl galimo prekybos susitarimo dar net neprasidėjo. W. Rossas taip pat pareiškė, kad 25 proc. tarifas Turkijos plienui šaliai didelių nepatogumų nesukelia.