„Šie kaltinimai, kuriems trūksta įrodymų, paremti vien absurdišku vertinimu, kad „nėra jokio kito įmanomo paaiškinimo“, – teigiama Irano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Rugsėjo 14-osios atakos prieš Abkaiko naftos apdorojimo įmonę ir Churaiso naftos telkinį Saudo Arabijos rytuose perpus sumažino Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) svarbiausios narės gamybą ir supurtė energijos rinkas.

JAV ir Saudo Arabija dėl atakų kaltino Iraną.

Teheranas atsakomybę neigia, o Irano remiami Jemeno husių sukilėliai ją prisiėmė.

Tačiau pirmadienį paskelbtame bendrame pareiškime Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas taip pat kaltino Iraną.

„Mums aišku, kad Iranui tenka atsakomybė už šią ataką“, – sakoma bendrame pareiškime, paskelbtame po susitikimo Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Šios trys šalys, kurios tebedalyvauja susitarime su Iranu dėl jo branduolinės programos, nors iš jo pernai pasitraukė JAV, paragino Iraną dalyvauti dialoge ir „susilaikyti nuo provokacijų ir eskalavimo“.

Prancūzijos, Vokietijos ir JK lyderiai nurodė, kad lieka įsipareigoję dėl 2015 metų susitarimo ir ragino Teheraną atšaukti žingsnius, kuriais jis mažino savo įsipareigojimus pagal šį susitarimą.

Irano klerikalinis režimas, reaguodamas į tai, kad susitarimu nebuvo užtikrintas sankcijų sušvelninimas, atnaujino urano sodrinimą didesniu laipsniu ir įrengė daugiau modernių centrifugų, nei leidžiama pagal susitarimą.

Vienas vokiečių pareigūnas antradienį sakė, kad A. Merkel planuoja Jungtinėse Tautose atskirai susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir Irano prezidentu Hassanu Rouhani.