Šimtai egiptiečių penktadienį ir šeštadienį išėjo į gatves per retas demonstracijas, ragindami prezidentą Abdel Fattahą al Sisi atsistatydinti.

„Vėliausiais duomenimis, suimtųjų per penktadienį Kairo ir kitose provincijose prasidėjusius įvykius padaugėjo iki 516“, – nurodoma Egipto ekonomikos ir socialinių teisių centro (ECESR) išplatintame pareiškime.

Sekmadienį Egipto pareigūnai taip pat sulaikė vieną iškilią žmogaus teisių advokatę, dalyvavusią tardymuose atliekant ikiteisminius tyrimus dėl protestuotojų veiksmų.

Pasak vieno teismo atstovo, Mahienour El-Massry buvo skirtas 15 dienų kardomasis kalinimas už įtariamą „dalyvavimą teroristinės grupuotės veikloje siekiant pasiekti jos tikslus ir melagingų naujienų skelbimą“.

Politikos aktyvistė ir žmogaus teisių gynėja M. El-Massry buvo teisiama ir dukart pasiųsta už grotų dėl dalyvavimo demonstracijose.

Egipte iš esmės draudžiama rengti protestus pagal įstatymą, priimtą po to, kai islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Morsi 2013 metais nuvertė kariuomenė.

A. F. al Sisi laimėjo kitais metais įvykusius prezidento rinkimus surinkęs 96,9 proc. balsų.

Tačiau šalyje didėja nepasitenkinimas kylančiomis kainomis, vyriausybei 2016 metų vykdant griežto taupymo politiką, kurios pareikalavo Tarptautinis valiutos fondas suteikdamas Egiptui 12 mlrd. dolerių (11 mrld. eurų) vertės paskolos paketą.

Šeštadienį protestuotojai antrą naktį iš eilės susirinko į Sueco miesto centre, kur juos pasitiko gatves užbarikadavusios saugumo pajėgos ir šarvuočiai.

Protestai kilo po to, kai ištremtas verslininkas ir A. F. al Sisi oponentas Mohamedas Aly internetu paragino protestuoti prieš valstybės vadovą.

Jis taip pat paragino ateinantį penktadienį surengti „milijoninį žygį“ ir kad protestuotojai užtvindytų visas „didžiausias šalies aikštes“.