„Remiantis dabartine JK mąstysena sunku matyti, kaip galėtume pasiekti teisiškai veikiantį sprendinį, kuriuo būtų pasiekti visi „apsidraudžiamosios priemonės“ tikslai“, – sakė M. Barnier Berlyne po derybų su Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maasu.

Vadinamąja apsidraudžiamąja priemone (backstop) siekiama užtikrinti, kad tarp ES narės Airijos ir JK provincijos Šiaurės Airijos neatsirastų reali siena. Šia priemone taip pat siekiama apsaugoti bloko bendrąją rinką.

Pesimistiškas M. Barnier vertinimas dėl derybų tarp JK ir ES būklės pasirodė po jo praėjusios savaitės susitikimų su JK „Brexit“ sekretoriumi Stephenu Barclay.

Derybos šią savaitę tęsis Briuselyje ir Niujorke. Vėliau pirmadienį planuojami britų premjero Boriso Johnsono ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko susitikimai.

„Liekame atviri deryboms, pažangai ir naujų idėjų iš JK klausymuisi, taip pat ir dėl būsimų santykių“, – žurnalistams sakė M. Barnier.

Tačiau jis pabrėžė, kad Londonas turi surasti išeitį iš aklavietės.

„Britų eilė veikti“, – sakė jis.

Britanija spalio 31 dieną planuoja išstoti iš ES, ir didėja tikimybė, kad ji tai padarys be sutarties. Šis scenarijus reikš ekonominius sutrikimus, kurie, kaip pripažįsta vyriausybė, galėtų nulemti maisto produktų trūkumą ir sukelti pilietinius neramumus.

ES taip pat perspėja dėl netvarkingo išstojimo. Europos automobilių pramonė pirmadienį tapo dar viena pramonės šaka, ėmusia reikšti nerimą, ir kalbėjo apie galimą „seisminį“ poveikį automobilių gamybai.