JAV gynybos sekretorius Markas Esperas apie tai pranešė penktadienį, stovėdamas greta JAV Generalinio štabo pirmininko generolo Josepho Dunfordo. Gynybos sekretorius teigė, kad Saudo Arabija ir JAE paprašė pagalbos padėti patobulinti jų oro erdvės apsaugą ir priešraketinę gynybą.

„Prezidentas Donaldas Trumpas pritarė pajėgų dislokavimui, kurios bus gynybinio pobūdžio“, – per spaudos konferenciją Pentagone sakė M. Esperas.

M. Esperas pridūrė, kad tai pirmas žingsnis ir pajėgos bus gynybinio pobūdžio, bet sekretorius neatmeta galimybės ateityje imtis papildomų veiksmų.

Tuo metu generolas J. Dunfordas sakė, kad siunčiamų karių skaičius nesieks tūkstančių, bet daugiau detalių neatskleidė.

Apie JAV pajėgų ir karinės įrangos siuntimą pranešama po praėjusio savaitgalio atakų prieš Saudo Arabijos naftos perdirbimo ir gavybos objektus. Nors atsakomybę už atakas prisiėmė Jemeno husių sukilėliai, JAV ir Saudo Arabija tvirtina, kad už tai atsakingas Iranas.

Trečiadienį Saudo Arabijos gynybos ministerija pademonstravo dronų ir sparnuotųjų raketų nuolaužas, rastas incidentų vietoje, kurios neva patvirtina, kad Iranas yra susijęs su atakomis. Vis dėlto ministerija pridūrė, kad Saudo Arabija vis dar aiškinasi tikslų jų paleidimo tašką.
Iranas savo ruožtu neigė bet kokias sąsajas su atakomis, pavadindamas jas „atsakomuoju Jemeno žmonių veiksmu“.

Jemene – vienoje iš vargingiausių arabų pasaulio šalių – nuo 2014 metų pabaigos vyksta kruvinas konfliktas tarp Saudo Arabijos remiamos Jemeno vyriausybės ir husių sukilėlių. Saudo Arabijos vadovaujama koalicija į konfliktą įsitraukė 2015-ųjų kovą.

Husiai ne kartą leido raketas ir dronus į tankiai apgyvendintas sritis Saudo Arabijoje. Iranas yra regioninis Saudo Arabijos priešas ir konfliktuoja su JAV, kurios pernai pasitraukė iš daugiašalės sutarties dėl Irano branduolinės programos.