Tokia buvo Gynybos ministerijos reakcija į Jungtinių Amerikos Valstijų karinių oro pajėgų Europoje vyriausiojo vado Jeffrey Lee Harrigiano pasisakymus. Prieš porą dienų jis kalbėjo apie JAV parengtą planą, kaip įveikti Rusijos oro gynybos sistemą. Generolas nepateikė plano smulkmenų, tačiau pažymėjo, kad kariškiai ieško planui įgyvendinti reikalingų manevrų.

Į JAV oro pajėgų Europoje vado žodžius sureagavo ne tik Rusijos Gynybos ministerija, bet ir užsienio reikalų ministerija bei Kaliningrado srities gubernatorius.

„Kaliningrado srityje esančios oro gynybos sistemos galimybės aptikti, lydėti ir, reikalui esant, užtikrinti bet kokių oro taikinių likvidavimą yra gerai žinomos visiems NATO pilotams, kurie artinosi prie Rusijos Federacijos oro sienos Pabaltijo regione“, – teigiama Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Ministerija JAV karinių oro pajėgų vyriausiojo vado pareiškimą pavadino lengvabūdišku ir pažymėjo, kad tokie žodžiai turėtų kelti nerimą J. L. Harrigiano pavaldiniams, kaip ir „jo naivus tikėjimas, jog kažkokie Kaliningrado užkariavimo „planai“ yra tobuli“.

Kaliningrado srities gubernatorius, komentuodamas J. L. Harrigiano teiginius, jam pasiūlė „paskaityti knygą“ ir remtis istorine patirtimi, kuriant su Rusija susijusius planus.

Oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pabrėžė, kaip lengvai „politikos aukštuomenė“ švaistosi tokiomis koncepcijomis kaip „pasaulinis saugumas“. Jos teigimu, ministerija generolo pareiškimą laiko neatsakingu grasinimu.

Komentuodamas JAV generolo pasisakymą Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas penktadienį pareiškė, kad visų Rusijos regionų gynyba tinkamai užtikrinama įvairiais aspektais.

„Ne mano reikalas komentuoti kariškių pareiškimus, bet žinau, kad galima pasakyti, jog, be abejo, visų Rusijos Federacijos regionų, įskaitant Kaliningradą, saugumas reikiamu lygiu užtikrinamas įvairiais aspektais.“

Kaip praneša Rusijos žiniasklaida, pastaraisiais metais Rusija smarkiai sustiprino karinę infrastruktūrą Kaliningrado srityje.

DELFI primena, kad Jeffas Harringianas sakė, jog Jungtinės Valstijos yra pasirengusios neutralizuoti Kaliningrado oro gynybos sistemą, jei to prireiks.

„Jei mums reikės ten nuvykti ir neutralizuoti, tarkime, Kaliningrado IADS (integruotą oro gynybos sistemą), tegu nekyla jokių abejonių, kad mes tam turime planą“, – žurnalistams Jungtinių Valstijų oro, kosmoso ir kibernetikos konferencijoje sakė J. Harringianas.

„Mes tam treniruojamės. Visą laiką kuriame šiuos planus ir (...) jeigu jie kada nors išsipildytų, būsime pasirengę juos įvykdyti“, – kalbėjo jis.

Pasak generolo, jei Rusijos agresija iš strateginę vietą užimančio Kaliningrado priverstų JAV imtis atsakomųjų priemonių, „tai būtų daugiaplanis ir efektyvus atsakas laiku“.

Dėl akivaizdžių priežasčių J. Harringianas neatskleidė, kaip tiksliai JAV pultų Kaliningradą. Kaliningrade yra įsikūręs Rusijos Baltijos laivynas, eksklave anksčiau buvo dislokuojamos trumpojo nuotolio balistinės raketos „Iskander“, galinčios nešti ir branduolinį užtaisą.