Įvykių centras buvo Kronulos paplūdimys, kur penki tūkstančiai žmonių susirinko į protesto akciją dėl to, kad praėjusią savaitę du gelbėtojus užpuolė, kaip spėjama, gyventojai musulmonai iš gretimo priemiesčio.

Demonstracija tapo nevaldoma, kai kurie jos dalyviai, tvirtinę, kad gina savo paplūdimį, puolė jaunuolius, kurie jiems atrodė kilę iš Artimųjų Rytų. Keliasdešimt priemiesčio gyventojų savo ruožtu ėmė pulti manifestantus.

Smurtas išplito ir į Marubros paplūdimį, kur dešimtys beisbolo lazdomis ginkluotų vyrų suniokojo apie 100 automobilių.

Botanio įlankos pakrantėse policija susirėmė su šimtais jaunuolių. Areštuota 16 žmonių. Keliasdešimt žmonių buvo sužeisti, tarp jų - šeši policininkai ir du greitosios pagalbos medikai. Padaryta materialinės žalos, pirmadienį pranešė vietos policija. Du žmonės sužeisti peiliais.

J.Howardas pirmadienį sušaukė spaudos konferenciją, kurioje pareiškė, kad smurtas rasiniu ar religiniu pagrindu yra neleistinas.

"Užpulti žmones dėl jų rasinės, etninės priklausomybės ar išvaizdos yra visiškai nepriimtina, - pareiškė vyriausybės vadovas. - Tai turi atmesti visi australai, nepriklausomai nuo išsilavinimo ar politinių įsitikinimų".

Naujojo Pietų Velso policija nurodė, kad Kronuloje girtą minią sukurstė neonacių ir baltųjų suprematistų grupė. Girti ir įpykę jaunuoliai, kurių kai kurie turėjo Australijos vėliavas, skandavo "Daugiau jokių "libų" (libaniečių).

Arabų ir musulmonų lyderiai sakė, kad smurtas nebuvo netikėtas, nes iš musulmonų buvo tyčiojamasi, ypač nuo to laiko, kai prasidėjo Irako karas, o Indonezijos Balio saloje per sprogimus žuvo daug australų.

"Australijos arabai daug metų turėjo kęsti šmeižimą, rasizmą, užgauliojimą ir baimę dėl rasiniu požiūriu nepalankios reakcijos, bet dėl šių riaušių ta baimė išaugs iki naujo lygio", - sakė Australijos arabų tarybos pirmininkas Rolandas Jabbouras.