Toks pranešimas pasirodė po Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pokalbio telefonu su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu.

E. Macronas kalbėjosi su faktiniu Saudo Arabijos valdytoju laikomu princu, dažnai vadinamu tiesiog MBS, po šeštadienį įvykusių atakų, per pusę sumažinusių didžiausios naftos eksportuotojos naftos gavybos pajėgumus.

Atsakomybę dėl atakų prisiėmė Jemene veikiantys Irano remiami husių sukilėliai. Jie teigė, kad per smūgį Saudo Arabijai panaudojo 10 dronų. Tačiau JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija dėl šio incidento kaltina Iraną ir sako, kad per jį buvo panaudotos sparnuotosios raketos.

Teheranas tokius kaltinimus atmeta.

Kalbėdamasis su MBS, E. Macronas „griežtai pasmerkė“ minėtas atakas ir užtikrino princą, kad Prancūzija bus „solidari su Saudo Arabija... šių atakų akivaizdoje“, nurodė Eliziejaus rūmai.

„Reaguodamas į Saudo Arabijos pareigūnų prašymą, prezidentas patvirtino sosto įpėdiniui, kad Prancūzija atsiųs ekspertų dalyvauti tyrimuose, per kuriuos bus siekiama išsiaiškinti rugsėjo 14-osios atakų kilmę ir pobūdį“, – priduriama Prancūzijos lyderio biuro pranešime.

Jame nenurodoma daugiau detalių apie tą tyrimą. Taip pat neskelbiama, ką Paryžius laiko atsakingą už tas atakas.

Po incidento regione vėl imta nerimauti, kad Vašingtonas gali surengti karinę operaciją prieš Iraną, augant įtampai dėl Teherano branduolinės programos.

Antradienį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo išvyko į Saudo Arabiją aptarti galimo atsako į atakas.

E. Macronas vadovauja diplomatinėms pastangoms išspręsti Irano branduolinę krizę ir ragina D. Trumpą sėsti prie derybų stalo su Irano prezidentu Hassanu Rouhani.

Eliziejaus rūmų pranešime sakoma, kad E. Macronas užtikrino MBS dėl „Prancūzijos įsipareigojimo dėl Saudo Arabijos saugumo ir regiono stabilumo“.