Tas pareigūnas sakė, kad Saudo Arabija, tapusi savaitgalio atakų taikiniu, turi vadovauti pastangoms, kad JT Saugumo Taryba imtųsi veiksmų, tačiau JAV pirmiausia esą turi parengti tam tikrą informaciją, kurią reikia paskelbti.

„Matome vaidmenį JT Saugumo Tarybai“, – sakė tas amerikiečių pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

„Saudo Arabija buvo užpulta, tai turėjo pasaulinio masto pasekmių. JT Saugumo Taryba buvo sukurta spręsti grėsmes tarptautinei taikai ir saugumui, o ši ataka atitinka tuos kriterijus“, – teigė jis.

Jis nenurodė, kokių veiksmų laukiama iš JT Saugumo Tarybos, kur Rusija ir Kinija turi veto teisę. Maskva ir Pekinas kritiškai vertino JAV prezidento Donaldo Trumpo vienašališkai įvestas sankcijas Iranui.

Europos galingosios valstybės taip pat atsiribojo nuo griežtos D. Trumpo pozicijos Teherano atžvilgiu ir siekia išsaugoti susitarimą dėl Irano branduolinės programos. JAV prezidentas pernai pasitraukė iš šios sutarties.

JAV pareigūnai tvirtina, kad atakos prieš Abkaiko gamyklą, kuri yra viena iš didžiausių naftos perdirbimo įmonių pasaulyje, ir Churaiso naftos gavybos kompleksą buvo surengtos iš Irano.

Atsakomybę už savaitgalio dronų atakas prisiėmė Irano remiamos Jemene veikiančios husių sukilėlių pajėgos, su kuriomis kovoja Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, remianti tarptautinės bendruomenės pripažįstamą Jemeno vyriausybę ir bombarduojanti juos nuo 2015 metų.